Autor: Irina Papuc

În perioada octombrie-noiembrie se va desfășura în premieră un studiu naţional privind evaluarea factorilor de risc pentru bolile cronice netransmisibile (STEPS). Cercetarea este o iniţiativă globală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Realizarea cercetării STEPS este un punct de pornire pentru Republica Moldova de a iniţia activităţi de supraveghere şi control a bolilor cronice netransmisibile şi va permite culegerea datelor standardizate privind principalii factori de risc pentru bolile netransmisibile, cum ar fi: nutriţia, activitatea fizică, consumul de tutun şi alcool, hipertensiunea arterială, etc.

Studiul STEPS conţine 3 paşi de realizare: interviul respondenţilor despre factorii de risc comportamentali; măsurători fizice: înălţimea, greutatea, tensiunea arterială, pulsul și măsurarea conţinutului de glucoză şi lipide în sânge.

Cercetarea va fi realizată de către Centrul Naţional de Sănătate Publică al Ministerului Sănătăţii cu sprijinul tehnic al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi financiar al Uniunii Europene în cadrul proiectului “Asistenţă tehnică în cadrul suportului bugetar pentru sectorul sănătăţii” pe un eşantion de 6.000 gospodării, în majoritatea localităţilor ţării.

Ministerul Sănătăţii şi Centrul Naţional de Sănătate Publică îndeamnă populaţia să fie receptivă la sondaj şi să ofere o informaţie cât mai veridică, asigurând, că datele cu caracter personal sunt confidenţiale.

Principalele cauze de deces în Republica Moldova sunt maladiile cardiovasculare, cancerul și bolile aparatului digestiv, care răpesc anual viața a peste 220 de mii de moldoveni.

 

Articole relaționate:

Nordul Moldovei, cel mai afectat de cancer. Medicii explică de ce în raioanele nordice oamenii sunt răpuși de această boală

Statisticile confirmă: aproape jumătate din cazurile de cancer din Moldova sunt depistate abia când boala se află în faze terminale 

Moldova este în topul țărilor europene la capitolul decese provocate de bolile de inimă. Anual, peste 20 de mii moldoveni mor din această cauză