Autor: Sorina  Bujarov

Peste 1.125 de şcoli şi grădiniţe din Republica Moldova încalcă normele sanitare privind siguranţa produselor alimentare destinate copiilor. Majoritatea bucătăriilor și cantinelor (blocurilor de alimentaţie publică) nu au certificate sanitar-veterinare şi de calitate a alimentelor, termometre în camera de păstrare a produselor alimentare şi echipament pentru protecţia personalului, iar într-o grădiniţă din Drochia au fost găsite chiar şi alimente cu termenul expirat. Acestea sunt rezultatele inspecţiilor efectuate de către Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor în peste 2.256 de instituții școlare și preșcolare.

„Cele mai multe încălcări au fost depistate în roaioanele Criuleni, Drochia şi Nisporeni. La Criuleni situaţia este cea mai gravă, acolo au fost închise peste 20 de blocuri alimentare”, a declarat şefa Direcției supreveghere a comerțului, distribuției și consumului produselor alimentare din cadrul ANSA, Angela Chiriac.

Responsabilul mai spune că verificările au fost minuțioase şi nicio încălcare nu a fost trecută cu vederea. De aceea, aproape jumătate din totalul instituţiilor inspectate s-au ales cu procese verbale, au fost avertizate să cumpere produse alimentare doar cu certificat de proveniență, să încheie contracte de salubrizare cu firmele de deratizare, să respecte normele sanitare igienice, precum şi să procure uniforme și încălțăminte specială pentru personalul din bucătării și cantine. Angela Chiriac spune că recomandările vor fi monotorizate de către inspectorii Agenţiei din teritoriu, iar administrațiile celor peste o mie de școli și grădinițe au la dispoziție 10 zile să înlăture toate neregulile.

Potrivit Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor, ispecţiile au fost organizate după încidentul de la restaurantul Golden Nica, unde un om a murit, iar peste 100 s-au intoxicat după ce au consumat produse infestate cu salmonella. 

 

Articole realaţionate:

Restaurantului Golden Nica i-a fost retrasă licenţa de activitate 

Alimentația copiilor în zilele noastre mai nesănătoasă decât pe vremea războiului 

Directorul restaurantului unde zeci de oameni s-au intoxicat, iar unul a murit, reținut de procurori pentru 72 de ore