Redactor: Irina Miron

Societatea franceză Carmat a obținut de la Agenția Națională de Securitate a Medicamentului și Produselor de Sănătate autorizația de a efectua primele patru implanturi de inimă artificială bioprotetică pe pacienții din Franța. Această inimă permite o autonomie totală pacientului și este considerată cea mai avansată din lume, oferind o alternativă de supraviețuire pentru persoanele care suferă de insuficiență cardiacă terminală, scrie Agerpres cu referire la Agenția Reuters.

În luna mai societatea a obținut autorizația să efectueze teste pentru implantarea la om a inimii artificiale în patru centre medicale din străinătate, respectiv în Belgia, Polonia, Slovenia și Arabia Saudită.

În Franța, Carmat ar putea testa inima artificială în trei centre și anume la spitalul european Georges Pompidou din Paris, centrul chirugical Marie Lannelongue din Plessis – Robinson și spitalul Laennec – Nord al CHU din Nantes.

Unul dintre criteriile considerate drept un succes al studiului va fi rata de supraviețuire a pacienților la o lună după implant, au precizat reprezentanții companiei.

La Bursa din Paris, acțiunile societății Carmat au crescut cu aproximativ 16%, o acțiune fiind cotată la 133 de euro, respectiv o capitalizare bursieră de 550 de milioane de euro. „Pe lângă performanța tehnologică care plasează societatea în vârful inovației, este o veste foarte bună. Agenția Națională de Securitate a Medicamentului și Produselor de Sănătate a fost interlocutorul din Europa cel mai greu de convins, iar autorizația sa este o garanție a calității muncii făcute”, se arată într-un comunicat al Societății. 

 

Articole relaționate:

Verde pentru testele de implant a inimilor artificiale 

Rata mortalității cauzată de boli de inimă a scăzut în țările europene, în ultimii 30 de ani 

Moldova este în topul țărilor europene la capitolul decese provocate de bolile de inimă. Anual, peste 20 de mii moldoveni mor din această cauză