Autor: Irina Papuc

Odată cu începerea sesiunii parlamentare de toamnă-iarnă, revine în discuție și controversatul proiect de lege privind Colegiul Medicilor. Până se va întâmpla acest lucru, specialiștii din domeniu au în continuare multe rezerve față de document. Șeful Direcției municipale de Sănătate, Mihai Moldovanu consideră că prin proiectul Legii cu privire la constituirea Colegiului Medicilor Partidul Liberal Democrat vrea să-și asigure electoratul, iar doctorii care vor face parte din această asociație vor fi obligați să-i susțină la alegeri. El spune că proiectul trebuie retras și analizat foarte minuțios. Declarația a fost făcută în contextul în care proiectul al cărui autor este deputatul Vladimir Hotineanu a fost pus pe ordinea de zi a ședinței de azi a Parlamentului pe ultima sută de metri.

„Această lege este pregătită foarte prost și nu întrunește condițiile necesare pentru apărarea drepturilor medicilor din Republica Moldova. Fără a părea ridicol cred că acest proiect pare a fi mai mult un interes al PLDM, iar Colegiul va deveni o filială mai mică a PLDM”, a declarat Moldovanu. El consideră că inițiativa legislativă a fost elaborată în așa fel încât doctorii vor fi nevoiți să susțină formațiunea la următoarele alegeri. „Documentul trebuie discutat, fără grabă, deoarece în forma lui actuală trezește multe semne de întrebare”, a mai menționat șeful de la Sănătate din municipiu.

Autorul proiectului legislativ are altă opinie despre acest document. Într-o declarație anterioară pentru Sănătate Info, Vladimir Hotineanu a lăsat să se înțeleagă că proiectul este unul destul de bun. Totodată,  Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, propus în această funcție de PLDM,  a declarat în cadrul unui interviu pentru Sănătate Info că Republica Moldova are nevoie de un Colegiu al Medicilor, doar că în varianta propusă nu poate fi susținut., deoarece ar fi incompatibil cu legea.

Deși astăzi a fost inclus din nou pe ordinea de zi nu se cunoaște în ce variantă a ajuns documentul în fața legislatorilor. Cel puțin pe site-ul Parlamentului figurează  varianta inițială, care prevede înscrierea obligatorie a tuturor doctorilor în această structură.

Proiectul de lege privind Colegiul Medicilor a fost elaborat în anul 2011. De atunci acesta a ajuns de mai multe ori în Parlament, dar a fost retras de pe ordinea de zi. Documentul are mai multe avize negative. Principala obiecție este caracterul obligatoriu de aderare la această structură, care contravine, potrivit Comisiei Juridice a Parlamentului, mai multor legi.

 

Articole relaționate:

UPDATE: Controverse între colegii de partid. Andrei Usatîi nu agreează ideea lui Vladimir Hotineanu cu privire la crearea unui Colegiu al Medicilor

Nu știe stânga ce face dreapta. Proiectul privind crearea Colegiului Medicilor va fi examinat mâine în plenul Parlamentului, chiar dacă n-a primit încă avizul Guvernului 

Discuții aprinse pe marginea proiectului de Lege cu privire la Colegiul medicilor 

 </p