Autor: Irina Papuc

Mai multe preparate psihotrope și substanțe din care puteau fi pregătite narcotice vor ajunge sub controlul statului. Asta după ce s-a depistat că persoane dependente de stupefiante le aduceau în țară și le consumau ilegal. O mare parte din ele se conțin în medicamente, consumate în exces în străinătate și care provoacă reacții adverse grave.

Lista preparatelor psihotrope și a narcoticelor care sunt în evidența strictă a autorităților va fi completată după ce Ministrul de Interne, Dorin Recean a solicitat autorităților din Sănătate să ajusteze cadrul legal. Cele peste 17 substanțe narcotice și zece substanțe stupefiante, care nu se regăsesc acum în niciun document oficial, ar fi fost comercializate pe piața neagră, afirmă Mihail Oprea, directorul Dispensarului Republican de Narcologie.

„Am fost sesizați de către Ministerul de Interne. Nu avem foarte multe detalii, însă cunoaștem că s-a făcut comerț cu astfel de substanțe. Aceasta înseamnă că trebuie să fim foarte atenți și să limităm maxim posibil accesul oamenilor către aceste preparate”, afirmă Oprea.

El spune că documentul le va ușura munca și celor de la Vamă, care nu cunosc dacă o anumită substanță este psihotropă sau nu.

Majoritatea substanțelor psihotrope care vor ajunge sub controlul statului se conțin în diverse medicamente, iar presa străină scrie deja despre efectele adverse grave ale acestora.

De exemplu, sub controlul statului urmează să ajungă Cathinona, un produs chimic din frunzele unui arbust african. Acesta este un alcaloid cu proprietăți similare cu cele ale amfetaminei și poate fi sintetizat și comercializat ilegal sub formă de tablete, vândut pentru proprietăți afrodiziace. Utilizarea sa nu este lipsită de pericole, iar riscurile cardiace și neurologice sunt extrem de mari. Și albufinul, care va fi sub controlul statului, este un analgezic opioid. Potența sa analgezică este echivalentă cu cea a morfinei și este folosit ca analgezic pre și post operații.
În lista controlată de stat va ajunge și Modafinul, supranumit în America și „viagra pentru creier”. Medicamentul se vinde liber în această țară, iar unii experți în medicină au afirmat că preparatul poate fi luat de către copii și adolescenți pentru concentrare și îmbunătățirea capacității mintale, iar alfa - fenylacetoacetonitril este un compus chimic și poate fi folosit în anumite combinații pentru obținerea metamfetaminei – un drog psihostimulent.

Mihail Oprea crede că farmaciile, în care se vor regăsi astfel de preparate, vor respecta regulile de comercializare. Specialistul spune că deja de un an în Dispensar nu au fost internate persoane care s-ar fi drogat cu substanțe medicamentoase, eliberate neregulamentar din farmacii.

„Ultimul caz a fost acum un an când mai mulți bolnavi recurgeau la astfel de metode, procurând un tip de spray nazal. Acum acesta se vinde cu indicații foarte stricte”, mai adaugă directorul.

Tatiana Zatîc, șefa Direcției Asistența Medicală Primară din cadrul Ministerului Sănătății dă asigurări că medicamentele cu conținut de substanțe psihotrope care se vor comercializa în Moldova vor fi sub stricta evidență a statului. „Există foarte puține farmacii care au licență pentru a vinde astfel de preparate. Ele trebuie să aibă o cameră fără geamuri, cu seif și gratii. Este un acces limitat. Un medicament nu poate fi interzis într-o țară pentru că are o substanță psihotropă atât timp cât corespunde cerințelor legale”, a precizat Zatîc.

Acum, sub controlul statului se află aproape 60 de substanțe narcotice și 300 de preparate stupefiante.

 

Articole relaționate:

Drogurile ilegale, mai ieftine și mai puternice ca niciodată. Industria câștigă anual sute de miliarde de dolari 

Deși ilegal, marijuana este cel mai consumat drog din lume

Macul și marijuana, cele mai accesibile și cele mai consumate droguri în Moldova