Redactor: Irina Papuc

Oamenii de știință de la Centrul Federal de Virusologie „Vector” din Novosibirsk , Rusia, au descoperit o nouă formă a virusului imunodeficienței umane (HIV), care se consideră a fi cel mai viabil, dar și cel mai periculos.

Potrivit reprezentanților de la Centrul Federal de Virusologie, subtipul A al HIV este cel mai răspândit în Rusia. Astfel, pătrunzând în corpul uman materialul genetic al altor subtipuri de virusuri, creează în procesul de recombinare forme noi de HIV.

„Specialiștii au descoperit o nouă variantă genetică a virusului HIV-1, care a rezultat din combinația tipurilor 02_AG cu subtipul A ", se anunță într-un comunicat oficial al Centrului de Virusologie, preluat de portalul ria.ru.

În timpul studiului au fost examinate 17 probe de ser sanguin, preluate de la persoanele cărora le-a fost confirmată prezența HIV-1 . În cazul a nouă dintre ele a fost depistat deja cunoscutul tip recombinat 02_AG, iar în restul cazurilor- este vorba despre noua formulă descoperită.

Potrivit șefei Departamentului „Retrovirusuri” din cadrul Centrului de virusologie unde a avut loc descoperirea, Natalia Gașnikova, noua formă de HIV ar putea deveni cea mai rezistentă, dar totodată periculoasă și există riscul să se răspândească foarte ușor în întreaga țară. Prezența acestei forme de virus a fost înregistrată nu numai în Siberia, dar și în Republica Cecenă , Kazahstan și Kârgâzstan.

Potrivit datelor Guvernului Federal, în 2012, în regiunea Novosibirsk au fost înregistrate 15.000 de persoane HIV - pozitive , în timp ce acum cinci ani – doar 2.000.

 

Articole relaționate:

Tratamentul timpuriu al infecției HIV ar putea salva milioane de vieți 

Victorie în lumea medicală: 2 pacienți infecați cu HIV în Statele Unite, s-au vindecat 

Uniunea Europeană, presată să își intensifice acțiunile de combatere a maladiei SIDA în Europa de Est