Redactor: Irina Papuc

Chiar dacă Vitamina D este consumată cel mai puțin de către cetățenii europeni, indiferent de vârstă și gen, din hrana lor mai lipsesc alți 17 micronutrienți necesari organismului, printre care fierul, calciul, zincul, vitamina B1 (tiamina), vitamina B2 (riboflavina), vitamina B6 și acidul folic. Acesta este rezultatul unui studiu efectuat în opt țăi din Europa: Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Olanda,  Polonia, Marea Britanie și Spania.

Studiul a fost realizat de un grup de cercetători de la International Life Science Institute (ILSI Europe). Ei cred că, în ciuda faptului că politicile europene actuale privind alimentația se concentrează în mod fundamental pe reducerea consumului excesiv, pe continent se cunosc prea puține lucruri despre aportul micronutrienților.

„Dacă în cazul vitaminelor, lipsa acestora din meniul oamenilor, indiferent de vârstă și sex, nu este atât de periculoasă, cu excepția vitaminei D, atunci consumul inadecvat al mineralelor poartă riscuri diferite pentru diferite categorii de vârstă”, spun autorii studiului, citați de publicația electronică Science Daily. Ei precizează că este pentru prima dată când consumul micronutrienților este evaluat în mai multe țări.

Micronutrienții în meniul spaniol

Cazul Spaniei este particular, potrivit datelor prezentate recent de Agenția pentru Siguranța Alimentară și Nutriție din Marid. Dintre toate valorile analizate, consumul mediu de micronutrienți depășește 80%, cu excepția zincului, fierului pentru perioada fertilă a femeilor, vitaminei A și D și acidului folic.

Studiul agenției spaniole conchide următoarele: „Meniul modern al ibericilor devine unul de tip occidental, îndepărtându-se de tipul mediteranean. Totuși, această diferență este voalată de consumul mare de pește”. De asemenea, datele arată că populația consumă puține fructe, legume și derivațiile acestora; este redus consumul de cereale, în special ale celor rafinate. În schimb, este ridicat consumul de carne, precum și a produselor cu o concentrație înaltă de sodiu, zahăr și grăsimi.

 

Articole relaționate:

Insuficiența de vitamina D creşte riscul apariţiei artritei 

Simptome care trădează lipsa de vitamine

Suplimentele de vitamine sunt periculoase