Autor: Irina Papuc

Nivelul mortalității infantile este în creștere în ultimele șase luni. Autoritățile din sănătate sunt în alertă și cer specialiștilor, precum și managerilor de spitale să se mobilizeze și să schimbe traiectoria statistică până la sfârșitul acestui an.

Datele Ministerului Sănătății arată că pe parcursul ultimelor șase luni a crescut indicatorul mortalității infantile, cifra fiind de 10,1 la 1.000 de nou-născuți vii în comparație cu 9,8 la 1.000 de nou-născuți, în aceeași perioadă a anului trecut. În creștere este și nivel mortalității copiilor de până la cinci ani – de la 12,2 până la 12,4 la 1.000 de copii în primele șase luni ale acestui an.

În unele raioane indicele este mult mai mare decât media pe republică. Astfel, cel mai înalt nivel al mortalității infantile a fost înregistrat la Florești, Basarabeasca, Șoldănești, Sângerei, Călărași, Căușeni, Râșcani și Ceadâr-Lunga.

Aceeași statistică mai arată că nivelul mortalității copiilor până la cinci ani s-a majorat, din cauza neglijenței familiei, dar și din cauză că spitalele nu sunt dotate suficient cu săli utilate de terapie intensivă, ceea ce reduce șansele lor la supraviețuire.

Pentru a redresa situația, Ministerul Sănătății a impus un termen limită pentru specialiști, dar și pentru managerii spitalelor. Astfel, aceștia vor trebui să organizeze deplasări ale specialiștilor în pediatrie în localitățile unde aceștia lipsesc pentru controale, să identifice copiii din grupurile de risc din familiile social-vulnerabile, precum și să completeze statele de personal cu doctori pediatri.

Totodată, până la 16 decembrie o comisie de specialitate va elabora instrumente de evaluare a medicilor pediatri și obstetricieni-ginecologi care să stabilească calitatea asistenței medicale oferite copiilor și gravidelor.

Directorii de spitale confirmă că lipsa specialiștilor este una acută și pe care nu o pot soluționa de unii singuri.

„În secția de pediatrie nu ne ajunge un pediatru, iar în cea de terapie intensivă – doi. În plus, mai avem nevoie de patru neonatologi. Am pus problema de mai multe ori la Ministerul Sănătății, dar ni se spune că nu sunt. Cei trei sau patru specialiști care termină studiile rămân la Chișinău, iar la noi nu vine nimeni”, afirmă directorul spitalului raional Ceadâr-Lunga, Nicolae Calîn.

Statisticile arată că majoritatea copiilor care decedează până la vârsta de cinci ani fie au suferit traume, fie s-au otrăvit. Principalele cauze ale mortalității infantile sunt bolile infecțioase, cele ale sistemului nervos și respirator.

 

Articole relaționate:

Aproape 75 la sută dintre copiii de până la 5 ani, care mor acasă ori în prima zi de spitalizare, sunt de la sate. Intoxicațiile și traumele sunt cele mai frecvente cauze de deces 

Mai mulții copii cu arsuri provocate de apă clocotită, foc sau obiecte fierbinți. Anul trecut au ajuns la spital 750 de micuți

Copii până la trei ani nu au voie să facă plajă. Studiile arată că 90 % din cazurile de cancer de piele sunt provocate de razele ultraviolete și își au originea din copilărie