Autor: Irina Papuc

Spitalele raionale vor avea și secții de reabilitare neurologică. Despre acest lucru a anunțat viceministrul Sănătății, Mihai Ciocanu, care a fost chemat astăzi în plenul Parlamentului să ofere explicații în privința accesului persoanelor cu paralizie cerebrală la îngrijiri de reabilitare.

Mihai Ciocanu a oferit astăzi explicații în Parlament în privința accesului persoanelor care au nevoie de reabilitarea neurologică, după ce în ședința Legislativului de data trecută deputatul neafiliat Mihai Godea a solicitat ca ministrul Sănătății să răspundă la această întrebare.

„Anul trecut au beneficiat de reabilitare neurologică aproximativ 2.000 de persoane, iar de paralizie generală suferă peste 6.900 de oameni. Acum, paturi pentru îngrijiri și reabilitare există în trei spitale – Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, la Spitalul municipal Sfânta Treime și câteva paturi la spitalul din Edineț. Planificăm însă să deschidem secții în mai multe spitale – Cahul, Bălți, Soroca, Ștefan-Vodă”, a menționat Ciocanu de la tribuna Parlamentului. Ministrul adjunct al Sănătății a precizat că prima secție va fi deschisă anul viitor.

Mihai Ciocanu a dat asigurări că și specialiști în reabilitare se vor găsi. „Anul acesta termină studiile la rezidențiat opt specialiști pe care planificăm să-i încadrăm în sistem, iar pentru anul 2015 mai sunt pregătiți alți 18”, a adăugat viceministrul Sănătății.

Anterior, Ministerul Sănătății a anunțat că vrea să instituie un parteneriat public-privat pentru deschiderea unui centru de reabilitare neurologică, construit separat și nu în cadrul unei instituții medicale. Șeful direcției dezvoltare și planificare strategică, Alexandru Cerbu, a declarat atunci că este efectuat un studiu de fezabilitate, iar un proiect în acest sens ar putea fi gata în luna decembrie.

 

Articole relaționate:

Un nou parteneriat public-privat. Ministerul Sănătății are nevoie de o investiție de milioane de euro pentru crearea unui centru de reabilitare neurologică