Autor: Irina Papuc

Ministerul Sănătății apelează din nou la ajutorul partenerilor privați. Domeniul în care este nevoie de investiții majore este reabilitarea neurologică. Până acum Republica Moldova nu are un centru de reabilitare a persoanelor care au suferit de diverse maladii cerebrale și care au rămas cu sechele din cauza bolii. Deși au nevoie de cel puțin câteva luni de recuperare sub supravegherea specialiștilor bolnavii sunt de cele mai multe ori trimiși acasă.

După o intervenție chirurgicală în caz de atac cerebral urmează ce e mai greu – recuperarea, persoana fiind afectată atât fizic cât și intelectual. O mare parte din cei care au suferit un ictus pot deveni membri deplini ai societății, dacă o echipă multidisciplinară lucrează cu ei în primele luni, după intervenție. În lipsa unui serviciu de recuperare însă aceștia se întorc acasă, iar în loc să se amelioreze starea lor devine mai gravă, până la dizabilitate severă. Specialiștii în neurologie spun că reabilitarea neurologică se face deocamdată în cadrul spitalelor, în secții cu potențial redus. Serviciile de acolo sunt, însă, insuficiente.

„Media de spitalizare în spitalul nostru, spre exemplu, este de 14 zile. Persoana care a suferit un ictus sau o intervenție de înlăturare a tumorii are nevoie, de regulă, de cel puțin două sau trei luni de recuperare. Persoanele afectate grav nu mai pot fi reabilitate, dar mulți pacienți își pot recăpăta funcțiile motorii, dar și cele intelectuale dacă ajutorul este oferit la timp”, explică Andrei Uncuța, vicedirectorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie. El spune că în Moldova deocamdată nu există un centru specializat în reabilitare, dar existența lui este mai mult decât necesară.

„O echipă multidisciplinară, formată din reabilitologi, kinetoterapeuți, psihoterapeuți, specialiști în terapia ocupațională, psihologi ar putea ajuta o persoană să se pună pe picioare, după ce a fost finalizat tratamentul propriu-zis. Și numai după o reabilitare complexă pacientul poate fi externat pentru îngrijiri la domiciliu. Un astfel de centru, cu cel puțin 120 de paturi este necesar”, a mai precizat Uncuța.

Centrul de recuperare neurologică ar putea fi construit separat de instituția medicală. În același timp, pentru a economisi bani ar putea fi utilizat un spital deja existent cu condiții optime de reabilitare. În ambele cazuri este vorba, însă, despre milioane de euro, iar statul nu are acești bani.

De aceea e nevoie din nou de un nou parteneriat public-privat. Potrivit lui Alexandru Cerbu, șeful Direcției planificare și dezvoltare strateagică de la Ministerul Sănătății  spune că un document în acest sens ar putea fi gata cel mai devreme în luna decembrie. Deocamdată, se desfășoară un studiu de fezabilitate. Ulterior, va fi stabilit locul pentru construcția centrului, suma necesară, dar și termenii de dare în exploatare.

Anterior, Ministerul Sănătății a anunțat parteneriate public-privat în imagistică și radiologie, radioterapie și hemodializă. Primul parteneriat s-a soldat cu scandal, după de un spațiu de la Spitalul Clinic Republican a fost gajat la o bancă comercială, iar la Oncologie a fost sistată procedura de licitație publică.

 

Articole relaționate:

Reconfigurare radicală a serviciilor medicale în nordul Moldovei, propusă de experții străini și moldoveni. Directorii de spitale nu sunt pregătiți să accepte schimbările 

Încă o tentativă. Ministerul Sănătății a pregătit un document de parteneriat public-privat în hemodializă 

Se caută privați cu cel puțin 100.000 de euro în cont, care să facă investiții la Institutul Oncologic