Redactor: Irina Papuc

Fetița din imagini este Sophie și a ajuns la 12 săptămâni de viață cu o jumătate de inimă. Ea a suferit o intervenție chirurgicală extrem de complicată când avea numai cinci zile de viață, iar de curând a fost externată. Medicii, dar și părinții sunt fericiți că ea are o tărie de fier și o dragoste nemărginită pentru viață. 

Soții Maxwell au trecut printr-o perioadă extrem de dificilă. La 20 de săptămâni de sarcină, medicul i-a spus femeii că fătul ar putea să se nască cu o jumătate de inimă și că ar fi bine să întrerupă sarcina. „Pentru un minut chiar m-am gândit la acest lucru, deoarece mă gândeam la viața pe care ar avea-o. Dar am decis că dacă Sophie avea de gând să lupte, atunci și noi vom lupta”, povestește Kerry Anne pentru Daily Mail. Astfel, cuplul a decis să meargă înainte. Fetița a venit pe lume pe 20 august și cântărea 3kg și 883 de grame.

Sophie Maxwell are sindromul hipoplastic cardiac stâng, o afecțiune rară congenitală de inimă, care lasă ventriculul stâng al inimii grav subdezvoltat.

„În pofida greutăților prin care a trecut e, într-adevăr, un mic copil fericit. Dacă nu era vizibil tubul pe care încă trebuie să-l mai poarte nimeni nici nu ar observa că fetița a avut ceva în neregulă”, spune mama fetiței.

„O persoană care a avut problema lui Sophie a trăit 21 de ani. Astfel, noi avem speranța că ea ar putea trăi încă 20 de ani sau chiar mai mult. Noi vom prețui fiecare moment alături de ea”. Femeia își amintește de fiecare dată încurajarea optimistă a doctorului care i-a operat fetița. El îi spunea permanent că „acolo unde există viață, există și speranță”. Sophie mai trebuie să treacă încă prin două operații, după care, cel mai probabil, va trece și printr-un transplant de inimă.

Sindromul hipoplastic cardiac stâng este caracterizat prin faptul că ventriculul stâng (camera de jos de pompare a inimii) nu se dezvoltă corespunzător. Ventriculul stâng, care ar trebui să pompeze sângele oxigenat în organism, este foarte mic, între acesta şi aortă existând un blocaj total. Aorta, care ar trebui să ducă sângele oxigenat în organism, este, la rândul ei, prea mică.

Acest lucru înseamnă că inima nu este în măsura de a pompa sânge în mod eficient în jurul corpului.

Cei mai mulți copii par sănătoși imediat după naștere, dar problemele cu respirația apar rapid, dacă problema nu este tratată. Dar cele mai multe cazuri sunt diagnosticate înainte de naștere.

Boala nu se vindecă, dar cei mai mulți copii pot duce o viață normală, dacă intervențiile chirurgicale au loc cu succes.

Conform statisticilor, doar 60 % dintre pacienți supraviețuiesc toate cele trei operații necesare. Speranța lor de viață este minimă, ajungând până la vârsta adolescenței.

 

Articole relaționate:

Franța autorizează primele implanturi de inimă artificială bioprotetică

Un chinez de 24 de ani, născut cu inima în abdomen, a fost operat cu succes. Medicii i-au „pus” inima în cutia toracică

Transplant</a