Autor: Sorina Bujarov

Cea mai mare parte a utilajului stomatologic din republică este depășit de timp. Potrivit unui raport prezentat de Policlinica Stomatologică Republicană, aparatajul medical din cabinetele, clinicile sau secțiile de profil din raioane are un termen de exploatare de 25 și chiar 30 de ani.

Clinica Stomatologică din raionul Telenești este unul dintre exemple. Lunar aici se tratează sute de pacienți. Unii sunt, însă, nevoiți să meargă în capitală pentru a-și trata dinții, deoarece în clinică nu există utilajul necesar și adecvat. Directorul, Simion Manole spune că aparatele dentare cu care lucrează specialiștii a fost cumpărat încă la începutul anilor 80.

„Instalațiile noastre de bază nu au mai fost schimbate de la deschiderea clinicii, pe atunci secția stomatologică. Deja de peste 30 de ani lucrăm cu ele. Am mai procurat și noi pe parcurs câteva mașini stomatologice, ustensile simple, însă mai mult nu ne permitem. În general, pacienții care doresc coroniță metalo-ceramică îi trimitem în altă parte, noi nu avem utilajul necesar pentru așa ceva”, a mărturisit managerul clinicii.

Simion Manole spune că a trimis mai multe cereri către Ministerul Sănătății pentru a-i ajuta să cumpere măcar unele aparate, însă instituția i-a refuzat pe motiv că nu are resurse financiare. A încercat să se implice și în două proiecte finanțate de ambasada Japoniei în Republicii Moldova. Nu a reușit, însă, să meargă la Kiev pentru a depune dosarul.

În raionul Soroca sunt 42 de sate dintre care doar în șapte există cabinete stomatologice. Majoritatea oamenilor sunt nevoiți să meargă în raion pentru a-și trata dinții. Însă și aici întâmpină probleme. Atât aparatul de orthopantomografie (face roentgen la toți mugurii dinților, dinți și oase), care este foarte important în diagnosticarea afecțiunilor la dinți, dar și majoritatea utilajelor dentare au fost procurate și ele la începutul anilor ‘80.

„Abia în ultimii ani am început să procurăm și noi câteva instalații mai simple, deoarece cu unele dintre cele vechi nu se mai poate de lucrat. Însă nu ne permitem foarte mult să schimbăm, pentru că utilajul e foarte scump, cea mai ieftină costând 3.000 de euro, și aceea de producție chineză”, a spus Victor Tverdohleb, șeful secției stomatologice a Spitalului Raional Soroca.

Medicul spune că cel mai mult au nevoie de un aparat de orthopantomografie. Cel existent a împlinit deja 30 de ani.

 „Avem nevoie de foarte multe utilaje noi, dar cel mai important acum este roentgenul. Aparatul pe care îl avem este funcționabil, însă de foarte multe ori a fost reparat și e foarte vechi. Deseori avem cazuri complicate când e nevoie de o panoramă a tuturor dinților, pe care numai aparatele acestea performante le pot da”,  mai adăugat acesta.

Deși au încercat să obțină finanțare pentru procurarea unor utilaje atât de la minister, cât și de la consiliul raional s-au ales doar cu promisiuni. Utilajele simple pe care și le-au permis, au fost cumpărate din bugetul obținut din prestarea serviciilor contra plată. Au încercat și un parteneriat public-privat, însă clinica cu care s-au înțeles a refuzat colaborarea. Acum încearcă să găsească alți parteneri.

Situația este cu totul diferită în instituțiile stomatologice municipale. Spre exemplu, la Centrul Stomatologic din Bălți, care deservește aproape același număr de populație ca și la Soroca, cel mai vechi utilaj stomatologic are șase ani.

„Cu trei ani în urmă am cumpărat 10 instalații stomatologice, iar acum trebuie să cumpărăm și un aparat de orthopantomografie. În principiu, stăm bine la acest capitol”, a spus Mihai Găina, managerul centrului.

Managerul centrului stomatologic spune că a reușit să procure utilajele dentare, după ce a câștigat câteva proiecte finanțate de Ambasada SUA, dar și cu suportul ministerului.

În total, în Republica Moldova există 666 de instituții stomatologice publice și private, în care muncesc 901 stomatologi. 

 

Articole relaționate:

Tot mai mulți copii moldoveni dezvoltă afecțiuni dentare. Cei mai mulți ajung la doctor cu dinții în stare gravă 

Moldovenii n-au grijă de dinții lor. Majoritatea din cei care au vizitat un stomatolog aveau carii adânci și dinți stricați 

Cele mai frecvente greşeli de îngrijire a dinților, comise involuntar