Redactor: Sorina Bujarov

Cu toate că vă spălaţi de două ori pe zi dinţii şi folosiţi aţa dentară frecvent, aceasta nu înseamnă că dinţii dumneavoastră sunt sănătoşi. Există multe erori pe care le puteţi comite involuntar şi care vă pot afecta sănătatea orală. Sfatulmedicului.ro a creat o listă a celor mai frecvente greşeli de îngrijire dentară.

Consumaţi prea mult zahăr. Consumul alimentelor ce conţin zahăr favorizează apariţia cariilor sau a altor probleme de sănătate a dinţilor. Când înghițiți aceste produse, dinţii se vor acoperi cu o peliculă care se va transforma în acizi. Aceștia devin hrana bacteriilor ce trăiesc în mod natural în cavitatea bucală, iar mai apoi contribuie la distrugerea smalţului dinţilor şi la formarea cariilor dentare. Dacă nu puteţi renunţa complet la alimentele zaharoase, încercaţi să consumaţi ca parte a unei mese, în loc de gustare.

Fumatul şi produsele de tutun. Pe lângă multiplele daune ce le aduce sănătăţii, fumatul provoacă mari probleme și dinţilor. În cazul persoanelor ce fumează, riscul pierderii masei osoase din jurul dinţilor este mai ridicat. Excesul de alcool şi fumatul înrăutăţesc starea de sănătate orală şi pot duce chiar la apariţia cancerului de gură.

Rănirea dinţilor. Muşcarea unor obiecte din lemn sau gheaţă, spre exemplu, pot duce la deteriorarea dinţilor. Bruxismul sau scrâșnirea inconştientă a dinţilor poate duce la o condiţie dureroasă a maxilarului numită tulburarea articulaţiei temporomandibulare. Pentru protecţia dinţilor, medicii recomandă purtarea unei gutiere pe timp de noapte. 

Igiena precară a dinţilor. Igiena inadecvată a dinţilor poate dezvolta boli ale gingiilor, dar şi a alte probleme dentare. Periajul de două ori pe zi şi utilizarea aţei dentare trebuie să devină principalele obişnuinţe ale fiecăruia. Pentru sănătatea dinţilor trebuie să vizitaţi, cel puţin de două ori pe an, medicul stomatolog pentru curăţare şi detectarea oricăror semne timpurii ale apariţiei cariilor.

Lipsa de vitamina C. Aceasta este foarte importantă pentru menţinerea sănătăţii gingiilor, de aceea ar trebui să consumaţi zilnic alimente sau suplimente care conţin vitamina C. Consumul scăzut al acestei vitamine poate duce la apariţia bolilor gingivale.

Aport insuficient de fluor. Fluorul are rolul de a întări smalţul dinţilor, dar şi de a diminua posibilitatea formării cariilor dentare, de aceea stomatologul este cel care trebuie să vă sfătuiască ce pastă de dinţi cu fluor să alegeţi.

 

Articole relaționate:

Cele mai frecvente greșeli pe care le comiți atunci când ții dietă. Cum le poți evita 

Care sunt cele mai dese erori comise de părinți atunci când vine vorba de sănătatea copiilor