Autor: Irina Papuc

Copiii noștri cresc bolnavi, iar odată cu vârstă starea lor de sănătatea se înrăutățește. Aceasta este concluzia unui studiu elaborat de specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică, care a vizat peste 130 de mii de copii și peste 365 de mii de elevi, în perioada anilor 2006-2012. Datele arată că micuții, dar și adolescenții ajung să se îmbolnăvească din cauza temperaturilor instabile din clasele de studii și din cauza meniurilor sărace în vitamine și inadecvate vârstei.

Specialiștii în sănătate au consultat fișele cu examenele medicale ale copiilor și elevilor care sunt remise Centrelor de Sănătate Publică din teritorii. Astfel, după ce au examinat datele a 134 de mii de copii și 365 de mii de elevi au constatat că aceștia sunt cu mult mai bolnavi decât spre exemplu decât acum șase ani. Au devenit mai frecvente cazurile de îmbolnăvire a sistemului respirator, digestiv, nervos și circulator.

Astfel, datele arată că nivelul general de îmbolnăvire a crescut în cazul preșcolarilor de la 611 până la 810 cazuri raportate la 100.000. Cele mai frecvente maladii înregistrate au fost cele ale aparatului respirator și digestiv precum și cele infecțioase. Autorii susțin că numărul de îmbolnăviri este în creștere din cauza alimentației neechilibrate și igienei precare.

„Pe parcursul anului 2012 în alimentația copiilor din instituțiile preșcolare s-a atestat un consum excesiv de crupe, paste făinoase și ulei de floarea soarelui. Acești copii n-au primit conform normelor 28 la sută produse din carne, 37 la sută din pește, 40 la sută ouă, 35 la sută lapte și 45 la sută – produse lactate”, se menționează în studiu.

Totodată, elevii s-au îmbolnăvit cel mai des de boli ale aparatului respirator, ale sistemului osteo-articular și ale mușchilor și de boli de ochi. Aceasta ar fi din cauza faptului că în multe școli nu funcționează bine sistemele de încălzire, iar în altele acestea lipsesc cu desăvârșire. Totodată, spun autorii studiului de vină pentru problemele musculare și de os este mobilierul care, de cele mai multe ori, nu este la o înălțime corespunzătoare.

Una din autoarele studiului Mariana Tutunaru afirmă că alimentația nesănătoasă, programul încărcat de studii și așezarea incorectă în bancă sunt cauzele pentru care copii ajung să dezvolte maladii cronice. Din păcate din lipsă de bani lucrurile nu pot fi schimbate radical.

„Există documente cu caracter de recomandare care prevăd normele sanitare și igienice. Există însă prea puțini bani și noi nu-i putem obliga pe directorii școlilor să le respecte. Dacă lor li se dau șase lei pentru un elev și 12 lei pentru un copil de grădiniță pentru stabilirea meniului, despre cel fel de reguli putem vorbi? Sărmanii copii”, se întreabă Tutunaru, care este și șefa Direcției sănătatea tinerilor și copiilor din cadrul CNSP.

Statul nu are bani, dar și bugetele școlilor sunt prea mici, spun și directorii de școli.

„În liceul nostru mobilierul a fost schimbat în totalitate, datorită unor proiecte și cu implicarea Consiliului Raional. Acum ne permitem să asigurăm alimentația doar a claselor primare, restul însă se mulțumesc cu un ceai și o chiflă. Și acestea sunt din banii părinților. Statul nu ne oferă bani pentru hrana lor, dar nici noi nu ne permitem asemenea lucru”, afirmă directoarea Liceului Bogdan Petriceicu Hașdeu din Olănești, Ștefan-vodă, Eugenia Arpenti. Astfel, din cei 530 de copii din liceu sunt asigurați cu hrană numai 200.

Anul trecut, Ministerul Sănătății a publicat și un ordin prin care se prevede proiectarea mobilierului pentru instituțiile școlare în conformitate cu anumite standarde, acesta însă are caracter de recomandare.

 

Articole relaționate:

Ce trebuie să știi despre glicemia la copii

Statistici îngrijorătoare: Tot mai mulți copii se nasc bolnavi

70% din adolescenții moldoveni suferă de cefalee din cauza programului încărcat