Autor: Irina Papuc

Numărul cazurilor de infecții enterovirale în Municipiul Chișinău este în creștere față de anul trecut, anunță Centrul Municipal de Sănătate Publică. De la începutul acestui an au fost înregistrate 326 de cazuri, dintre care 56 de meningite seroase. Doctorii recomandă părinților să nu mai lase micuții să frecventeze grădinița sau școala dacă au simptomele acestei infecții.

Majoritatea cazurilor - peste 70 la sută - au fost înregistrate la copii.  Infecţia enterovirală este o boală contagioasă și este provocată de diferite tipuri de enterovirusuri (A, B, C, D, E ), ECHO şi Coxackie, care sunt destul de rezistente în mediul ambiant. În apă  se păstrează mai mult de 100 de zile, în carne,  produsele lactate  –  până la 200 zile, iar  pe suprafeţe mai mult de două luni.

Boala se manifestă prin diferite simptome cu mai multe forme de manifestare – de la gastroenterită, angină herpetică, febră enterovirală, conjuctivită, uveită până la mialgii. Cele mai periculoase sunt meningita seroasă, encefalita, mielita enterovirală, miocardita și hepatita. Infecția se poate răspândi prin apă, produse alimentare contaminate, a obiectelor de uz casnic, jucăriilor sau pe calea aerului.

Pentru prevenirea infecţiei, Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice  din municpiul Chişinău recomandă oamenilor să respecte igiena personală, să se asigure de faptul că încăperile pentru cei mici și jucăriile acestora sunt curate și dezinfectate, precum și să fie atenți la pregătirea și păstrarea bucatelor.

 

Articole relaționate:

Aglomerație în saloanele Spitalului de boli infecțioase pentru copii. Cei mai mulți, internați cu diaree 

În Moldova, numărul cazurilor de pneumonii la copii este în creștere. Maladia îi afectează în special pe cei din familii sărace