Autor: Irina Papuc

Rezultatele de laborator au arătat că boala micuților de la Grădinița nr. 160 din Capitală a fost provocată de infecția rotavirală. Sursa de infecție a fost o altă persoană. Medicii nu știu dacă este vorba despre un copil din grădiniță, un angajat sau cineva din afara instituției.

Potrivit medicului șef adjunct de la Centrul Municipal de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, micuții au luat infecția de la o persoană bolnavă. Deoarece virusul are o transmitere endemică, iar infecția se putea produce oriunde, medicii nu știu dacă persoana infectată se numără printre angajații grădiniței sau ar fi vorba de alt copil din grădiniță. Între timp instituția a fost închisă temporar.

Potrivit Ludmilei Bârcă, directoarea Spitalului de Boli Infecțioase pentru copii micuții vor mai sta în spital încă cel puțin șase zile. Între timp, copilul care se afla ieri în secția de reanimare și-a revenit și se simte mai bine.

Luni noaptea șase copii de grădiniță au fost internați în spital cu diaree acută. Specialiștii în sănătate publică au stabilit că nu erau respectate norme sanitaro-igienice, iar directoarea a fost sancționată. 

Infecţia cu rotavirus se manifestă prin febră, dureri abdominale, vărsături severe și diaree, care duce la dezhidratarea organismului. Anul trecut, numai în Municipiul Chișinău au fost înregistrate 699 de cazuri de infecție rotavirală. 

Citește la aceeași temă:

Zece copii de la Grădinița nr. 160 s-au îmbolnăvit de diaree acută. Unul se află în reanimare. Grădinița nu va mai funcționa până medicii nu vor afla cauza infecției