Autor: Irina Papuc

Gravidele vor putea să-și facă un spectru mai larg de analize pentru a se asigura că fătul se va naște fără malformații congenitale și în spitalele raionale. Inițiativa aparține Ministerului Sănătății care planifică să regionalizeze serviciul de reproducere și genetică medicală. Totodată, numărul de investigații care să permită diagnosticarea viciilor congenitale urmează a fi completat. Deocamdată, situația la acest capitol este dezastruoasă – tot mai mulți copii se nasc cu malformații care le cauzează diferite probleme de sănătate, iar specialiștii în genetică medicală pot fi găsiți doar la Chișinău și Bălți.

Rata malformaţiilor congenitale este într-o creștere constantă și ocupă locul doi în structura mortalităţii infantile, alcătuind în anul 2009 – 27%, în anul 2010 – 29,4%, în anul 2011 – 27,1% şi în anul 2012 – 36,4% din numărul total de decese. Cu toate acestea, numărul investigațiilor pentru depistarea timpurie a malformațiilor congenitale în Republica Moldova este limitat, iar specialiștii - foarte puțini la număr. Nici tehnica de care dispun aceștia nu este suficientă.

Astfel, Ministerul Sănătății a realizat un Program Național de reducere a mortalității și morbidității prin malformații congenitale pentru anii 2013-2017, care a fost aprobat de Guvern. Cele mai importante măsuri care urmează a fi luate sunt majorarea spectrului de investigații. Astfel, urmează a fi implementat testul biochimic dublu și triplu la 8-11 și 12-16 săptămâni pentru femeile care fac parte din grupul de risc, o serie de investigații invazive și non-invazive, precum și diagnosticul genetic și cito-genetic. La fel, imediat după naștere copiii vor fi supuși screeningului la fenilcetonurie și hipotiroidism congenital. Toate aceste investigații vor fi acoperite de Compania Națională de Asigurări în Medicină.

În plus, autoritățile planifică ca o parte din aceste investigații să poată fi făcute la câteva centre de perinatologie de nivelul doi.

„Anterior s-a discutat despre faptul că ar putea fi centrele de perinatologie din Soroca, Edineț, Bălți, Cahul, Ceadâr-Lunga și Căușeni. La fel, am propus ca la Bălți și Cahul să fie efectuate testele biochimice duble și triple pentru gravidele din grupele de risc. Propunerea noastră a fost ca CNAM să finanțeze aceste servicii, dar nu a existat nicio decizie”, spune Petru Stratulat, specialist în neonatologie și unul din autorii de bază al programului. Stratulat spune că, pe lângă lipsa banilor, o problemă este și asigurarea cu specialiști.

„Din păcate acum au mai rămas geneticieni la Chișinău, Bălți și cu jumătate de salariu la Ceadâr-Lunga”, afirmă el.

Astfel, Ministerul Sănătății va trebui să se gândească cum va face rost de specialiștii de care va fi mare nevoie, și anume persoane specializate în patologiile ereditare, geneticieni, imagiști și morfopatologi. Aceștia vor putea activa însă numai după ce laboratoarele din centrele perinatale, dar și a celui din cadrul Institutului Mamei și Copilului vor fi dotate cu echipament performant. Și aici, deocamdată există probleme. Cert este că pentru Centrul de sănătate a reproducerii și genetică medicală din cadrul Institutului Mamei și Copilului bani s-au găsit. Este vorba de 800 de mii de euro, de care instituția va beneficia din acordul semnat de Ministerul Sănătății cu Guvernul Japoniei.

Bugetul programului pentru cei trei ani de implementare însă este de 160 de milioane de lei.  

 

Articole relaționate:

Tot mai mulți copii se nasc cu anomalii fizice și mentale. Autoritățile au nevoie de cel puțin 160 de milioane de lei ca să poată face față problemei 

Statistici îngrijorătoare: Tot mai mulți copii se nasc bolnavi