Autor: Sorina Bujarov

După lungi dezbateri și impedimente, proiectul de lege privind controlul tutunului a fost aprobat astăzi de Cabinetul de Miniștri. Printre cele mai importante reguli pe care le impune documentul sunt interzicerea fumatului în toate spaţiile publice închise şi semiînchise, locurile de muncă sau în mijloacele de transport public.

De asemenea, proiectul de lege interzice utilizarea aditivilor, care creează impresia că produsul din tutun are efecte benefice asupra sănătății, o țigară nu va conține mai mult de 10 mg de gudron, 1 mg de nicotină și 10 mg de monoxid de carbon, iar avertismentele privind dauna fumatului trebuie să ocupe întreaga suprafață rezervată lor și nu trebuie să fie comentate, parafrazate sau însoțite de oricare alte texte sau imagini, plasarea pe piaţă a produselor din tutun care nu se fumează, tutun de mestecat sau tutun nazal şi a produselor din ierburi pentru fumat. De asemenea, viitoarea lege urmează să interzică publicitatea de orice fel, la TV, radio, internet sau cinematografe și nu se va permite sponsorizarea diferitor acțiuni.

Totodată, au fost aprobate și modificări la Codul Contravențional. Astfel, persoanele fizice care vor încălca prevederile noii legi vor fi amendate cu 2.400 și 3.000 de lei, iar agenții economici riscă sancțiuni între 400 și 500 de unități convenționale sau între 6.000-10.000 de lei. De asemenea, aceștia riscă să rămână fără licență de activitate pe o perioadă de șase luni.

La ședința Guvernului, ministrul Sănătății Andrei Usatîi s-a arătat foarte nemulțumit de faptul că în localurile publice se fumează. În acest context, demnitarul le-a povestit colegilor o experiență personală. „Ieri când ieșeam de la sport, doi fumători mi-au stricat dispoziția pe o săptămână întreagă. Au emis un nor de fum care m-a făcut să nu pot dormi până la ora 02.00”, a menționat Usatîi.

Proiectul de Lege privind controlul tutunului va suporta unele modificări, dar nesemnificative în opinia experților. Astfel, Pavel Filip, ministrul Tehnologiei și Informației a propus să fie interzisă vânzarea țigărilor în chioșcuri, iar ministrul Economiei, Valeriu Lazăr – ca normele privind aplicarea unor reglementări a proiectului de lege să nu fie aprobate doar de Ministerul Sănătății, ci de întregul Guvern. „Documentul conține elemente de coruptibilitate. Ca să protejăm specialiștii în sănătate publică cât și instituția Ministerului Sănătății de expunerea la coruptibiliate, ar fi bine ca asemenea norme să fie apobate direct de către Guvern”, a precizat Lazăr.

Nemulțumit de noul proiect de lege privind controlul tutunului a fost doar ministrul Finanțelor, Anatol Arapu. Acesta a cerut să fie amânată aprobarea documentului pe motiv că instituțiile vizate nu vor reuși să aplice toate modificările.

La rândul său, premierul Iurie Leancă a salutat decizia colegilor miniștri. El a declarat:"Mă bucur că împreună am ajuns astăzi la acest proiect de lege. Eu ştiu că există rezistenţă, nu atât din partea fumătorilor, cât din partea producătorilor de ţigarete. Înţeleg că lupta s-a intensificat. Dar ştiu că avem suficientă voință. Cred că şi colegii din Parlament vor vota acest proiect și astfel vom avea o societate mai sănătoasă”.

Experții în sănătate susțin că aprobarea proiectului de  lege privind controlul tutunului este un succes, mai ales că s-a ținut cont de toate prevederile incluse în ea.

Documentul urmează să fie transmis Parlamentului, urmând să fie pus în dezbateri, cel mai probabil, după revenirea deputaților din vacanță. Amintim că Legea privind controlul tutunului întâmpină o rezistență destul de mare din partea industriei tutunului, care au încercat să facă diverse presiuni ca aceasta să nu fie nici măcar aprobată de Guvern. În cadrul unei campanii de promovare a Legii Antitutun, organizată de Platforma E-Sanatate.MD, mai mulți deputați din diverse fracțiuni parlamentare au declarat că vor susține noua lege cu toate rigorile ei, dând de înțeles că sănătate oamenilor este mai importantă, decât veniturile aduse în bugetul statului de industria tutunului.

Potrivit datelor Centrului Național de Sănătate Publică consumul mediu pe zi a unui fumător este de 29 de țigări. Totodată, statisticile arată că peste 50 la sută din bărbații moldoveni sunt fumători, iar peste 11 la sută - femei. 

 

Articole relaționate:

Legea antitutun, între ce avem și ce am putea obține după adoptarea ei

Se tem că vor muri înaintea fumătorilor. Companiile producătoare de tutun scriu plângeri către Guvern și cer să nu fie excluși din procesul de consultări publice la noua Lege anti-tutun

Bătălie încinsă pentru afacerea cu tutunul. Un document ce prevede modificări la mai multe legi a fost respins