Autor: Sorina Bujarov

Serviciul de Urgență din Moldova va avea două aeroambulanțe. Elicopterele, dotate cu tot aparatajul necesar unei ambulanțe, au fost oferite de întreprinderea de Stat „Moldaeroservice”. Ele urmează să intervină în cazurile de urgență majoră, mai exact atunci când este nevoie de transportarea unui pacient în stare critică de la o instituție medicală la alta, dar și în situațiile excepționale. Aeronavele vor fi repartizate Stației Zonale de Urgență Bălţi,  pentru a deservi partea de nord a țării şi celei de la Chişinău- care va interveni, în caz de necesitate, în raioanele din sudul ţării. Despre aceasta a anunțat directorul Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic Medicină de Urgenţă Gheorghe Ciobanu. Potrivit lui decizia a fost luată în conformitate cu o Hotărâre de Guvernul mai veche privind asigurarea cu aeroambulanțe pentru anii 2011-2015.

„S-a decis dotarea și echiparea unor astfel de elicoptere pentru a interveni în caz de urgență vremelnic, până când autoritățile își vor permite procurarea aeronavelor sanitare specializate”, a afirmat Gheorghe Ciobanu.

Responsabilul mai susține că elicopterele vor fi dotate ca o ambulanță, astfel încât să poată presta servicii de asistență medicală de urgență, în caz de necesitate, la spitalele din toată țara.

„Elicopterele vor fi dotate exact ca și ambulanțele terestre. Vor fi echipate cu aceleași aparate pentru respirație artificială, brancardă, defibrilator și tot ce este necesar pentru a oferi asistență medicală sau pentru a nu întrerupe tratamentul”, a explicat Gheorghe Ciobanu.

Deocamdată, aeronavele nu sunt dotate corespunzător. Prin urmare, Gheorghe Ciobanu a putut să ne spună o dată exactă când unitățile vor începe să  ofere asistență medicală de urgență, deoarece Compania Națională de Asigurări în Medicină, care va suporta toate cheltuielile pentru chiria și echiparea aeronavelor, nu a alocat banii. „Nu pot spune când aceste elicoptere vor fi puse în circulație. Am convenit însă să depunem efort maxim, pentru ca anul viitor să fie disponibile. Acum se lucrează la mecanismele de punere în funcțiune a acestora, adică se negociază, se elaborează contractele cu Compania Nașională de Asigurări în Medicină”, a precizat responsabilul.

De cealaltă parte, directorul CNAM Mircea Buga susține: „nu cunoaștem nimic despre acest subiect, Compania Națională de Asigurări în Medicină procură servicii medicale, ci nu închiriază și nu dotează aeronave”.

De asemenea, Gheorghe Ciobanu a spus că nu știe încă de câți bani va fi nevoie pentru a putea pune în aplicare acest serviciu.

 

Articole relaționate:

Promisiuni de peste Prut: primul elicopter SMURD va fi operațional în România și Republica Moldova la mijlocul anului 2014 

„Studii” la SMURD. Mai mulți medici moldoveni vor merge în România pentru instruire

Replica Miinisterului Sănătății: Statul nu are 2,6 miliarde de lei pentru reabilitarea serviciului de Urgență