Autor: Irina Papuc

Ministerul Sănătății a publicat studiul de fezabilitate în parteneriatul public- privat pentru dezvoltarea serviciilor de dializă. În document se precizează că suma investiției ajunge la 28 de milioane de euro, iar o ședință de dializă se va scumpi aproape dublu, taxa stabilită însă urmează să fie discutată cu Compania Națională de Asigurări în Medicină, care va contracta serviciul nou. Totodată, persistă o serie de probleme care fac mai grea realizarea reformării serviciului de dializă, precum lipsa acută de specialiști în domeniu.

Publicat cu întârziere, Studiul de fezabilitate în parteneriatul public-privat în dializă prevede etapele de implementare a parteneriatului, tarifele și indicatorii de performanță. Astfel, dacă acum o ședință este contractată de către CNAM cu 804 lei, preț în care sunt incluse materialele de consum, tratamentul, salariul, piesele de schimb, alimentarea, transportul și cheltuielile de întreţinere, atunci după preluarea serviciului de către o companie privată prețul se va dubla și va ajunge la 1630 de lei.

Totodată urmează să fie majorat și numărul ședințelor de dializă, întrucât acum acesta este insuficient. Spre exemplu în 2013 numărul ședințelor finanțate a fost cu mult mai mic decât necesitățile reale - 56.000 de ședințe, în loc de 67.000. O problemă actuală este că în acordarea serviciilor nu se ţine cont de cazul tratat, iar costul tratamentului prin hemodializă nu este stabilit în conformitate cu tarifele aprobate şi publicate oficial. În decursul anului, secţiile de hemodializă nu pot modifica bugetul fixat şi nu au posibilitate de a procura materiale de consum sau piese de schimb suplimentare.

Câștigătorului, care va lua în mâinile sale toate secțiile de dializă din țară, îi revine o sarcină enormă – să reutileze toate secțiile existente și să deschidă altele. Investițiile, estimate la 28 de milioane de euro, vor fi făcute, în mare parte, în aparataj, deoarece 80 la sută din cel existent este învechit, iar ultima renovare minoră a fost făcută în 2008. 

 

Articole relaționate:

Proiectul de parteneriat public-privat pentru serviciul de hemodializă nu a fost aprobat de miniștri. Aceștia vor ca prețurile să fie fixate de Executiv

Hemodializă, cu utilaj insuficient şi învechit

Andrei Usatîi promite: „Bolnavii care fac dializă vor fi transportați cu mașina la spital și vor fi asigurați cu hrană”