Autor: Sorina Bujarov

Spitalul de Urgență din Chișinău va avea o platformă de aterizare pentru elicopterele sanitare de urgență. Pista va fi amenajată pe acoperișul blocului curativ, care la moment se află în construcție. Despre aceasta a informat directorul spitalului de Urgență, Gheorghe Ciobanu.

„Pista de aterizare a aeroambulanțelor se află încă în construcție. Mai mult de 60 la sută din lucrările de construcție sunt gata, însă urmează de rezolvat cu încălzirea. Credem că în iulie 2014 aceasta va putea fi dată în exploatare”, susține Gheorghe Ciobanu, managerul spitalului de Urgență.

Responsabilul mai spune că pista de aterizare este construită cu toate comoditățile. Astfel, aici va fi instalat un ascensor cu ajutorul căruia medicii vor putea transporta mai ușor pacientul direct în secția reanimare şi sala de operație.  

Potrivit directorul Spitalului de Urgență, costul platformei de aterizare intră în bugetul destinat construcției blocului curativ al Spitalului de Urgență.

„Nu pot spune care este costul acestei piste, deoarece cheltuielile de construcție și amenajare intră în bugetul predestinat construcției întregului obiect, adică a întregului bloc, deasupra căruia platforma este construită”, a spus Gheorghe Ciobanu.

Deși platforma este aproape gata, responsabilul recunoaște că încă nu se știe când vreo aeronavă sanitară va ateriza aici.

„Nu știm sigur când aeronavele sanitare oferite de „Moldaeroservice” vor fi puse în circulație. Să sperăm că anul viitor deja acestea să fie amenajate cu cele necesare și să poată circula. Din câte cunosc, Ministerul Sănătății a stabilit cu reprezentanții întreprinderii „Moldoaeroservice” ca într-un an să doteze elicopterele pentru a oferi asistență medicală”, a afirmat Gheorghe Ciobanu.

Amintim că de curând, directorul Spitalului de Urgență Gheorghe Ciobanu a anunțat că Serviciul de Urgență din Moldova va avea două aeroambulanțe. Elicopterele sunt oferite de întreprinderea „Moldaeroservice”, iar Ministerul Sănătății urmează să investească în jur de un milion de lei, pentru a procura tot aparatajul necesar unei aeroambulanțe. 

 

Articole relaționate:

Serviciul de Urgență din Moldova va avea două aeroambulanțe pentru transportarea pacienților în stare gravă. Deocamdată însă elicopterele nu sunt dotate corespunzător și nici banii nu au fost alocați 

Promisiuni de peste Prut: primul elicopter SMURD va fi operațional în România și Republica Moldova la mijlocul anului 2014

Replica Miinisterului Sănătății: Statul nu are 2,6 miliarde de lei pentru reabilitarea serviciului de Urgență </span