Autor: Irina Papuc

Bolnavii cu psihoze, tulburări nevrotice sau cu halucinații alcoolice pot fi tratați deja de la 1 ianuarie în spitalele raionale, și nu în cele specializate de psihiatrie cum era până acum.

Moldovenii care suferă de tulburări mentale ușoare și care vor avea nevoie de continuarea tratamentului vor fi internați și tratați în spitalele raionale. Ministerul Sănătății a publicat un ordin prin care anunță începerea acordării asistenței medicale psihiatrice în spitalele raionale de la începutul acestui an. Managerii spitalelor urmează să amenajeze secții în limita paturilor existente.

Potrivit ordinului, nu toți bolnavii cu tulburări mentale pot fi internați în instituțiile medicale de nivel raional, ci numai dacă suferă de forme mai ușoare. Acestea sunt schizofrenia, tulburările afective bipolare, epilepsia cu complicații psihotice, demență, depresie majoră, atacuri de panică, halucinoză alcoolică, reacția acută la stres și reacția acută post-trauamtică, precum și starea de sevraj.

În spitale lucrurile se întâmplă mai greu decât este prevăzut în ordin. Astfel, la Edineț cele patru paturi disponibile încă nu sunt amenajate, iar la Cimișlia abia astăzi doctorii au aflat care sunt afecțiunile care urmează să fie tratate în spitalul lor.

„Multe lucruri sunt încă neclare. Nu știm care sunt afecțiunile, ni s-a spus anterior că aici se va realiza o continuare a tratamentului și că formele vor fi ușoare. Acum aflu de la Dvs. că este vorba despre schizofrenie, epilepsie cu complicații psihotice. Urmează să comunic cu specialistul să vedem foarte clar ce condiții trebuie să îndeplinim”, a declarat directoarea spitalului din Cimișlia, Mariana Florea. Directorul își face griji că această categorie va perturba liniștea în secție, întrucât paturile vor fi amenajate în secția de profil general.

Decizia de a transfera această categorie de persoane către asistența medicală primară și comunitate a fost luată anul trecut. Autoritățile din sănătate au recunoscut atunci că modul în care sunt tratați majoritatea oamnilor în spitalele de psihiatrie mai mult le înrăutățește starea, decât îi ajută, în timp ce comunitatea și familia au rol primordial în recuperarea acestora.

Pe de altă parte, medicii de familie, cei care trebuie să monitorizeze starea de sănătate a acestor persoane, s-au plâns că volumul de muncă este prea mare și că nu se vor descurca cu noile sarcini. O altă problemă este că medicii de familie sunt prea puțini, iar aproximativ 200 de localități nici nu au medic.

 

Articole relaționate:

Sarcini în plus. Medicii de familie vor consulta și oferi îngrijiri medicale pentru bolnavii cu tulburări psihice. Ministerul Sănătății promite stimulente