Autor: Irina Papuc

Președintele Comitetului Național de Etică din Republica Moldova, Victor Ghicavîi, ar avea rude care dețin funcții de conducere în domeniul testelor clinice pe pacienți. Deși există riscul unui conflict de interese într-un domeniu atât de sensibil și, se pare, foarte multă lume știe despre acest lucru, nimeni nu ia niciun fel de măsuri.

Numele Nelei Ghicavîi a apărut în presă după ce CNA a început o anchetă în privința directorului Spitalului Republican, Sergiu Popa. Pe numele acestuia deja a fost deschis un dosar penal, fiind bănuit de abuz de serviciu. Procurorii s-au luat pe urmele lui după ce au depistat că pe contul personal al acestuia figurează o sumă impresionantă de bani – 240 de mii de euro, bani transferați de la o companie germană care se ocupă cu efectuarea studiilor clinice pe pacienți. Este vorba despre Arensia Exploratory Medicine, care are și o reprezentanță în Republica Moldova, iar acesta este condusă de Nelea Ghicavîi. Datele care confirmă acest lucru pot fi verificate pe site-ul oficial al Fiscului. Numele complet al acesteia – Nelea Ghicavîi, cu patronimicul Mihai, conduce Arensia Exploratory Medicine SRL din 1 noiembrie 2011, iar sediul companiei este chiar în incinta Spitalului Republican, adică pe strada Nicolae Testemițanu, 29.

Ea conduce o firmă din domeniul testelor clinice pe oameni, iar Victor Ghicavîi, este președinte deja de mai mulți ani al Comitetului Național de Etică. Instituția, sub tutela Ministerului Sănătății, ar trebui să dețină un rol primordial în respectarea regulilor de bioetică în medicină. Fără avizul acestei instituții nicio companie nu are dreptul să organizeze studii clinice în spitale. Regulamentul Comitetului prevede clar că solicitarea sponsorului poate fi admisă sau respinsă dacă în cadrul studiului nu se va ține cont de respectarea drepturilor participanților la studiu și dacă nu sunt respectate protocoalele.

Solicitat de Sănătate Info să explice legătura de rudenie, Victor Ghicavîi a refuzat să discute cu noi, menționând că va răspunde mai târziu. Am revenit peste două ore, președintele Comitetului de Etică a ignorat însă toate apelurile noastre.

Nici Nelea Ghicavîi nu a fost foarte comunicativă. Contabilul acesteia, care nu a vrut să-și dezvăluie numele, ne-a spus că ea nu vrea să discute cu noi, indiferent de subiect.

Vitalie Ghicavîi, fiul președintelui Comitetului Național de Etică ne-a răspuns la telefonul mobil. Acestuia i-am spus că o căutăm pe soția lui -Nelea - și că avem nevoie de numărul ei de mobil.

„Știți, vreau să vă ajut, dar nu pot, pentru că nu am timp”, a răspuns doctorul, atunci când l-am rugat doar să ne dicteze numărul ei. Doctorul ne-a închis telefonul în nas, precizând că nu vrea să discute cu presa.

Specialiștii din domeniul medical afirmă că despre rudenia celor doi se știe deja de ani de zile, dar că nimeni nu ia nicio atitudine.

„Ați atins un subiect foarte sensibil. Este un conflict direct de interese și această situație continuă de ani de zile. Cu regret, în țara noastră nu există nicio prevedere legală în domeniul cercetărilor clinice. Țara noastră are nevoie de o legislație serioasă dacă dorim să ne apropiem de UE. Este nevoie și de un comitet cu alte capacități”, spune Rodica Gramma, conferențiar la Universitatea de Medicină și fost membru al Comitetului de Bioetică de la Strasbourg din partea Republicii Moldova.

Mihail Gavriliuc, președintele comitetului de etică al USMF „Nicolae Testemițanu”, afirmă că în aceste cazuri conflictul de interese poate fi ușor evitat, dacă persoana se abține de la vot sau nu participă la ședințele unde se examinează subiectele ce pot genera conflicte de interese.

„Cel puțin teoretic, lucrurile ar trebui să se întâmple așa. Ce este cu adevărat nu am de unde ști, pentru că deja de trei ani nu mai sunt membru al Comitetului Național de Etică”, ne-a spus acesta.

La întrebările noastre legate de imparțialitatea și corectitudinea deciziilor luate de Comitetului Național de Etică în condțiile unor posibile legături de rudenie, nu ne-a răspuns nimeni de la Ministerul Sănătății. Și de această dată, responsabilii din această instituție au neglijat apelurile noastre.

Adela Griciuc, responsabilă de conflictele de interese de la Comisia Națională de Integritate ne-a comunicat că nu deține niciun fel de informații în privința celor doi, dar că CNI se va autosesiza în cazul în care materialele apărute în presă vor reflecta un astfel de caz.

Potrivit informațiilor pe de site-ul oficial al Arensia Exploratory Medicine în țara noastră ar fi fost avizate aproximativ 25 de studii clinice, în maladii precum cancer, diabet, hepatite, boli renale cronice. Majoritatea studiilor sunt în fazele I și II, etape care, de altfel, implică cele mai multe riscuri și incertitudini. Cu toate acestea, potrivit datelor oficiale niciun test clinic nu a fost efectuat în Republica Moldova cu încălcări ale prevederilor internaționale.

 

Articole relaționate:

EXCLUSIV//Directorul interimar al Spitalului Clinic Republican este cercetat într-un dosar pentru corupere pasivă în proporții deosebit de mari ce vizează studii clinice pe pacienți moldoveni 

Un medicament nou va fi testat pe bolnavii de tuberculoză din Republica Moldova 

În Moldova se fac, în prezent, peste 100 de studii clinice pe oameni. Producătorii nu ascund riscurile. Unele medicamente pot provoca migrene și chiar insuficiență cardiacă