Autor: Irina Papuc

Sunt conștienți că contribuie la îmbolnăvirea a zeci de persoane prin faptul că fumează în localuri publice și chiar nu suportă fumul emis de către alți fumători, iar la necesitate recunosc că pretenția lor de a fuma în baruri și cafenele nu este foarte importantă. Acestea sunt răspunsurile majorității dependenților de tutun care au participat la un sondaj de opinie.

Oamenii au fost întrebați dacă consideră periculos mediul plin de fum în care lucrează o mare parte din angajații restaurantelor și cafenelelor. Peste 90 la sută, mai exact 93 la sută din acestea au răspuns că li se pare extrem de periculos pentru sănătatea acestora, iar 85 la sută din cei care fumează sunt de părere că fumatul pasiv este periculos și extrem de periculos.

Totodată, marea majoritate a fumătorilor – 82 la sută, precum și a nefumătorilor – în proporție de 92 la sută, consideră că că angajații și oamenii care sunt supuși fumului de țigară au dreptul să resprire aer curat, iar drepturile lor sunt foarte importante.

Un răspuns neașteptat au oferit și 61 la sută dintre fumători, atunci când au fost întrebați dacă doleanța lor de a fuma în locuri interzise este foarte importantă. Lipsită de însemnătate li se pare această dorință la 78 la sută dintre nefumătorii care au participat la sondaj și numai 22 la sută consideră esențială cerința lor de a fuma într-un local public.

Nici cei dependenți de țigări nu sunt prea imuni la fumul de țigară, mai exact la fumul emis de către alte persoane. Fiecare al treilea fumător a răspuns că nu suportă fumul emis de către alt fumător.

Răspunsurile celor 1.200 de participanți la sondaj sugerează că localurile libere de tutun nu ar duce niciodată lipsă de clienți, cu toate acestea numărul patronilor din Chișinău care aleg un mediu curat pentru angajații și clienții lor este nesemnificativ, numai 11 din Capitală.

Rezultatele sondajului au fost publicate în Studiul privind opinia populației privind pericolul expunerii la fumul de tutun și eficiența legilor antifumat.

Guvernul Republicii Moldova a aprobat la jumătatea lunii decembrie noul proiect de lege în privința controlului tutunului. Aceasta prevede o serie de restricții la produsele din tutun, precum interzicerea totală a publicității și interzicerea fumatului în locurile publice.

 

Articole relaționate:

Moldovenii ar fuma mai puțin, dacă țigările s-ar scumpi esențial 

Nouă din zece moldoveni susțin interzicerea fumatului în locurile publice și la locurile de muncă închise, deoarece consideră că acesta le afectează foarte grav sănătatea 

Aproape toți moldovenii ar vota PENTRU partidul politic, care ar susține o Lege antitutun 

Industria tutunului a pierdut o luptă. Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege privind controlul tutunului