Autor: Irina Papuc

Republica Moldova împarte același loc cu Chile, Federația Rusă, Mexic și Kazahstan în clasamentul privind accesibilitatea, calitatea și diversitatea produselor alimentare. Țara noastră ocupă locul 44 în lume din 125 de țări analizate de organizația internațională „Oxfam”, care a întocmit un raport, în acest sens. Astfel, potrivit cercetătorilor Moldova s-a plasat pe locul 44 din 125.

Olanda este cel mai bun loc din lume unde se mănâncă sănătos. De cealaltă parte, oamenii din statul african Chad sunt cei mai defavorizați în ceea ce privește accesul calitatea, dar și cantitatea alimentelor. Țara lalelelor este urmată de Franța, Elveția, Austria, Belgia, Danemarca, Suedia, Australia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Portugalia.

La realizarea clasamentului, cercetătorii au mai ținut cont de procentajul copiilor cu masa corpului mai mică decât norma, varietatea produselor, accesul la apă potabilă, precum și de anumite boli, asociate cu consul de alimente, precum diabetul și obezitatea.

Specialiștii din domeniu afirmă fără nicio ezitare că mâncarea consumată de moldoveni este nesănătoasă, iar un argument forte este o altă statistică care plasează țara noastră în topul țărilor cu cea mai mare incidență a bolilor digestive.

„Republica Moldova este pe locul trei în lume după incidența bolilor digestive, iar acest lucru vorbește despre faptul că nu ne alimentăm corect. Suntem departe de mare, iar din cauza climei în perioada iernii suntem privați de fructe și legume proaspete”, afirmă Angela Peltec, specialist în gastro-eneterologie. Specialista mai spune că obișnuința noastră de a consuma carne cu multă grăsimi este foarte dăunător sănătății. Nici mâncarea tradițională cu care ne mândrim atât de mult, nu mai este, în zilele noastre, un motiv de mare laudă.

„Mâncarea cu atât de multe grăsimi era benefică oamenilor de la sate, pentru că făceau mult efort fizic și nu aveau căldură. Pentru noi același meniu este devastator. Noi nu facem mișcare, iar de încălzit o fac caloriferele”, mai precizează medicul. Obiceiurile alimentare ale moldovenilor au devenit și mai nepotrivite odată cu apariția a tot felul de mâncăruri cu aditivi alimentari, care nu sunt deloc sănătoase, însă mai accesibile.

Republica Moldova mai este fruntașă în statele lumii cu cea mai mare incidență a bolilor aparatului circulator, iar numărul diabeticilor este foarte ridicat – peste 70 de mii de moldoveni suferă de această maladie.

 

Articole relaționate:

Obezitatea pune stăpânire pe copiii moldoveni. Boala îi afectează din primii ani de viață 

Servicii de urgență, doar pe timp de zi. În Republica Moldova nu există servicii non-stop de ajutor în caz de infarct miocardic sau de alte boli coronariene

Moldova este în topul țărilor europene la capitolul decese provocate de bolile de inimă. Anual, peste 20 de mii moldoveni mor din această cauză