Autor: Irina Papuc

Procurorii anticorupție verifică dacă Sergiu Popa, directorul Spitalului Republican avea abilitățile necesare ca să conducă studii clinice în mai multe domenii, de vreme ce are o singură specialitate. Totodată, aceștia chestionează cei aproximativ 600 de participanți la studii pentru a afla dacă li s-a comunicat că vor participa la testarea unor medicamente și dacă au fost remunerați pentru acest lucru. Între timp, unii bolnavi au spus presei că nici n-aveau habar că urmează să devină cobai și că au fost chemați la Spitalul Republican sub pretextul unor „ajutoare medicale”.

Procurorul Eduard Harunjen, care se ocupă de cazul lui Sergiu Popa, directorul Spitalului Republican și compania Arensia, spune că sunt câteva aspecte foarte importante pe care procurorii urmează să le elucideze.

„Acum încercăm să aflăm dacă participanții la studii știau despre faptul că urmează să participe la un studiu clinic. Numărul lor este foarte mare și sunt din diferite raioane, așa că am solicitat ajutorul procurorilor din regiuni”, a declarat Harunjen. Procurorul mai spune că și aspectul remunerării va fi verificat.
„În acte este indicat că fiecare participant ar fi primit o anumită sumă de bani. Aceasta variază foarte mult”, a mai spus Harunjen, fără să dea niciun fel de detalii.
Totodată, Bogdan Zumbreanu, șeful direcției de urmărire penală din cadrul CNA anunță că se mai verifică un alt aspect important și anume dacă Sergiu Popa avea competențe pentru a conduce studii clinice în domenii diferite care nu au nicio legătură între ele, și nici cu specialitatea lui de bază.

„El este de profesie reumatolog. Acum verificăm dacă el putea să participe la aceste studii”, a declarat Zumbreanu.

Sergiu Popa a făcut medicină generală la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. În 1995 a susținut teza de doctor în medicină internă și este membru al Societății Reumatologilor din România. Asta, în timp ce studiile clinice făcute la Spitalul Clinic Republican se axau pe diferite maladii – cancer, hepatită, boli renale cronice.

Ludmila Vition, o femeie din Edineț a declarat pentru ziarul Adevărul Moldova că mama ei, bolnavă de polichistoză renală, a fost chemată la Spitalul Clinic Republican ca să beneficieze de niște medicamente oferite țării noastre, drept ajutor.

„Mama mea a fost sunată de cineva de la Spitalul Republican. I s-a spus că ţara noastră a primit un ajutor de medicamente pentru oamenii cu boli cronice. Am mers să văd despre ce e vorba. La etajul 4, la Nefrologie, mi s-a spus că ajutorul e gratis, că pacienţilor li se plăteşte drumul dus-întors, daca vin de la ţară şi am fost îndrumată la compania Arensia. Când am ajuns acolo, erau vreo cinci medici care vorbeau în germană. Mi s-a spus că mama trebuie să dea nişte analize de sânge şi apoi i se va spune ce preparat urmează să-i fie administrat. Nimeni n-a zis ceva de testări. I s-a spus doar că i se dă un ajutor medical“, a declarat femeia pentru sursa citată. Acest lucru a fost însă negat de către lucrătorii spitalului.

Potrivit procurilor, Sergiu Popa nu a făcut până acum niciun fel de declarații.

 

Articole relaționate:

EXCLUSIV//Directorul interimar al Spitalului Clinic Republican este cercetat într-un dosar pentru corupere pasivă în proporții deosebit de mari ce vizează studii clinice pe pacienți moldoveni 

FLASH//Descinderi la Spitalul Clinic Republican din Chișinău. Este verificat biroul directorului interimar și locuința acestuia 

Posibil conflict de interese. Președintele Comitetului Național de Etică din Republica Moldova are rude care dețin funcții de conducere în domeniul testelor clinice pe pacienți