Redactor: Irina Papuc

Odată cu intensificarea discuțiilor privind impunerea restricțiilor pentru muncitorii români și bulgari, mulți dintre cei care lucrează de ani de zile în Regatul Unit spun că atitudinea pacienților față de ei se înrăutățește, iar relațiile se răcesc.

Felicia Buruiană, medic stagiar în Marea Britanie a luat în serios pentru prima dată articolele jurnaliștilor britanici, care atenționau asupra unui val de migranți români, majoritatea cerșetori, abia atunci când pacienții săi au început să se intereseze de biografia sa, scrie The Guardian.

La început, când le spunea că este originară din România, era martora unor „priviri vesele”, deoarece „nu arătam ca cineva de etnie romă”. Dar odată cu intensificarea agresivă a retoricii, atât în politică, cât și în media, privind venirea masivă a imigranților din România și Bulgaria în Marea Britanie, atitudinea pacienților a început să se răcească.

„Oamenii își ascund fața sau se arată „dezamăgiți” atunci când le spun că sunt din România. Acest lucru mă întristează și plec de la muncă în fiecare zi dezamăgită, gândindu-mă că aceasta nu e Marea Britanie pe care o cunoșteam”, spune Buruiană, care cunoaște cinci limbi străine. Ea crede că românii aduc o contribuție enormă Marii Britanii. „Sunt mulți oameni ca și mine: onești, care-și achită taxele și își fac meseria în cel mai bun mod”.

Potrivit The Guardian, în sistemul medical din Regatul Unit lucrează mii de persoane, originare din România și Bulgaria, în funcții cheie, de la moașe la chirurgi. Ultimele date arată că 2.100 de doctori, care au studiat în România lucrează în Marea Britanie. Sunt mai mulți la număr decât cei din Australia, Polonia sau Spania. Odată cu noile dezbateri privind valul de migranți, medicii români, care activează în Anglia de zeci de ani, sunt văzuți acum cu ostilitate.

Acest lucru este confirmat chiar și de ambasadorul român la Londra, Ion Jinga. Oficialul îi prezintă reporterului de la publicația britanică mai multe scrisori și e-mailuri de la românii stabiliți în Marea Britanie, care se plâng că sunt discriminați. Unul dintre răvașe este de la un tânăr dentist care i-a scris că a fost abuzat de unul dintre pacienți care i-ar fi spus: „Românii trebuie să lucreze pe plantații, nu în cabinetul stomatologic”.

„Sunt foarte trist să aflu despre aceste cazuri de discriminare, care au pornit, în mare parte, din cauza campaniilor inițiate de tabloide, care au discreditat cetățenii români și bulgari. Știu că acest lucru nu e caracteristic societății britanice și sper foarte mult că opinia publică va respinge și va condamna cu fermitate astfel de cazuri de discriminare”, a afirmat Ion Jinga.

Un alt român, Tomi Tomescu, dentist de meserie, este la fel de indignat de stereotipurile create printre britanici. În acest sens, el a creat Alianța împotriva discriminării cetățenilor de origine română și bulgară.

În ultimele 12 luni, fiind dentist în comitatul West Sussex și lector voluntar în Londra, a inițiat o amplă campanie, organizând trei acțiuni de protest (la ultima au participat peste 100 de persoane), a expediat o petiție premierului David Cameron și a discutat cu oficiali din UE și șefi de state. Duminica aceasta va avea loc o nouă acțiune de protest în centrul Londrei, față de abuzul asupra stomatologului, a cărui poveste a fost descrisă de ambasadorul Ion Jinga.

Tomi Tomescu le-a spus jurnaliștilor de la The Guardian că a venit să lucreze în Marea Britanie pentru un salariu mai bun și pentru a-și îmbunătăți cariera. El spune că a fost exasperat de felul în care unii politicieni și unele instituții media au răspândit temerile despre imigranații români și bulgari. „Titlurile de genul „Cum infractorii români terorizează străzile noastre” ne lasă pe noi, românii, dezorientați și furioși. Oamenii de aici trebuie să știe că românii și bulgarii nu sunt un pericol pentru țara lor. Noi nu avem o influență atât de mare. Avem multe lucruri pozitive”, mai spus acesta.

 

Articole relaționate:

Criză de asistenți medicali în România. În ultimii cinci ani, sectorul sanitar a rămas fără 23.000 de astfel de specialiști 

O invenţie românească privind regenerarea rapidă a nervilor periferici, premiată cu aur la Bruxelles 

O treime dintre doctorii din Marea Britanie sunt emigranți din cele mai sărace țări ale lumii. Studenții englezi de la medicină nu au șanse egale să activeze în domeniu