Redactor: Sorina Bujarov

Fumătorii fac mai puţină mişcare, fiind mai puţin motivaţi să îşi schimbe stilul de viaţă, iar aceasta îi face mai predispuşi la anxietate şi depresie. Așa arată datele unui studiu efectuat de către o echipă de cercetători din Brazilia.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Londrina, Brazilia, susţin că studiul lor este primul care arată că fumătorii fac mai puţină mişcare decât efumătorii. Aceştia au realizat studiul pe un grup de 60 de fumători şi 50 de nefumători care au purtat asupra lor un pedometru cel puţin 12 ore pe zi, timp de şase zile pe săptămână.

Rezultatele au arătat că fumătorii mergeau mai puţin pe jos şi că funcţia lor pulmonară era redusă - ceea ce înseamnă că rezistau mai puţin la efort şi exerciţii fizice. Când li s-a cerut să îşi evalueze calitatea vieţii, asociată cu starea de sănătate, fumătorii au relatat că se simţeau mai obosiţi, recunoscând că le lipsea motivaţia pentru a-şi schimba modul de viaţă.

„În afară de faptul că funcţia pulmonară, rezistenţa la efort, calitatea vieţii erau mai reduse şi prezentau simptome de anxietate şi depresie, fumătorii mergeau mai puţin pe jos decât nefumătorii în viaţa de zi cu zi”, a declarat coordonatoarea studiului, Karina Furlanetto.

Studii anterioare au arătat, de asemenea, că fumătorii dorm mai puţin şi că somnul lor este mai puţin odihnitor decât al nefumătorilor.

Oamenii de ştiinţă de la Şcoala medicală Charite din Berlin au descoperit că 17 la sută dintre fumători dorm mai puţin decât şase ore pe noapte, în timp ce 28% afirmă că au tulburări serioase de somn.

În comparaţie cu fumătorii, doar 7% dintre nefumători dorm mai puţin de şase ore pe noapte, iar 19 % au afirmat că au tulburări de somn.

 

Articole relaționate:

Aflați cât de dependenți sunteți de fumat

Cum să renunți la fumat. Respectă următorii pași

Renunțarea la nicotină. Ce înseamnă dependența de acest drog și ce îi face pe fumători să-și mai aprindă o țigară