Redactor: Irina Papuc

Fumat datează de acum aproximativ 7.000 de ani. Această practică a început odată cu explorarea europeană și cucerirea pământurilor americane, acolo unde fumatul era ceva obișnuit. Europenii nu au stat mult pe gânduri și au răspândit rapid tutunul în întreaga lume.

Astăzi, statisticele din Statele Unite ale Americii arată că 23,1 % dintre bărbați și 18,3 % dintre femei sunt fumători, iar în Marea Britanie – un sfert din populația adultă fumează.

Așa cum amintește Medical News Today, fumatul este practicat, în special, ca o cale de introducere a nicotinei în plămâni, respectiv, este un mod a introduce nicotina în sistemul nostru în cel mai rapid mod. Sursa precizează că aproape un miliard de oameni fumează astăzi regulat.

Ce este dependența de nicotină?

Nicotina este un drog care creează dependență și care determină omul să creadă că starea sa de spirit devine temporar plăcută, iar asta îi face pe oameni să doresc să-l folosească mai mult și mai mult.

Atunci când o persoană este dependentă de nicotină, există simptome de sevraj neplacute, care dispar temporar atunci când primesc drogul prin intermediul fumului de țigară. Experții susțin că această dependență este una dintre cele mai aspre, iar renunțarea la ea este foarte dificlă.

În limbaj mai simplu dependența de nicotină înseamnă că omul nu poate renunța la această substanță.

Care sunt cauzele dependenței de nicotină

Nicotina este substanța care îl face pe fumător să fumeze în continuu. Medical News Today mai scrie că specialiștii în domeniu cred că această substanță ar putea crea dependență la fel de mult ca și alte droguri, cum ar fi cocaina. Nicotina crește activitatea neurotransmițătorilor care sunt responsabili de comportament și starea emoțională.

Experții cred că atunci când nicotina pătrunde în organism, creierul uman este afectat în câteva secunde, bătăile inimii se întețesc, la fel ca și numărul hormonilor noradrenalini. Tot acest proces ar influența comportamentul, precum și abilitatea de concentrare.

Puțin timp după ultima țigară, numărul acestor hormoni scade, lăsându-l pe fumător nervos, irascibil și, desigur, în căutarea unei noi doze de nicotină.

MNT subliniază și alți factori atât fizici, cât și psihologici, care duc la dependența de nicotină:

  • Prima ceașcă de cafea se asociază cu dorința de a fuma,
  • Mulți fumători au o dorință mai mare să fumeze după ce iau masa,
  • Alcoolul. Mulți fumători spun că alcoolul și țigara sunt „prieteni” buni,
  • Anumite locuri. Fumătorii caută locuri sigure unde pot fuma: WC, anumite localuri, puburi, etc...
  • Anumite persoane. Deseori, fumătorii încep a fuma atunci când se întâlnesc cu alte persoane, în special fumătoare și ele,
  • Momentele de stres,
  • Mirosul de țigară, venit de la cineva străin poate deveni un factor sigur care să-l facă pe om să-și aprindă și el una,
  • Șofatul. Fumătorilor le place să aprindă o țigară atunci când sunt singuri la volan,

 

Articole relaționate:

Consiliul Uniunii Europene a aprobat revizuirea Directivei anti-tutun prin care sunt interzise țigările cu aromă și mărirea spațiului pentru avertismentele de pe ambalaj 

 

Fumatul stimulează pofta de alcool

 

Tot mai mulți copii fumează țigări electronice. Situația îngrijorează autoritățile care sunt de părere că aceștia ar putea fi tentați să fumeze și țigări obișnuite