Autor: Sorina Bujarov

Plătesc contracte de mii de lei, iar anul acesta nu au mai avut posibilitatea să achite taxa pentru studii în rate, așa cum se întâmplă la majoritatea universităților. Vorbim despre studenții Universității de medicină și farmacie „N. Testimițanu”, care se plâng că de când instituția a trecut la autofinanțare, adică de anul trecut, ei nu mai au posibilitatea să achite contractul în rate, iar părinții sunt nevoiți să împrumute bani pentru a plăti integral studiile la începutul anului de studii.

Ionela (nume schimbat) este anul IV la facultatea de medicină. Anual aceasta plătește un contract în valoare de 17.400 de lei. Pentru a-i putea achita studiile, mărturisește Ionela, mama ei a fost nevoită să plece peste hotare la muncă, împreună cu tatăl său. Dacă până acum reușeau să o susțină financiar, deoarece taxa pentru studii era plătită în rate, anul acesta părinții au fost nevoiți să împrumute bani. 

„Părinții împrumută bani ca să-mi plătească studiile, pentru că am fost anunțați că trebuie să plătim contractul integral. Chiar dacă muncesc în străinătate și eu sunt singura la părinți, oricum nu au putut strânge bani pentru a-mi achita integral studiile. Totuși, 17.400 de lei nu este o sumă mică”, afirmă tânăra.

Astfel, pe parcursul anului, părinții sunt nevoiți să întoarcă datoriile, să o întrețină financiar, dar și să strângă bani pentru a putea achita contractul pentru anul viitor, a mai adăugat studenta.

În aceeași situație se află și Cristina (nume schimbat), care achită anual aceeași taxă. Studenta mărturisește că părinților, mama medic, iar tata șofer, nu le este ușor să îngrămădească suma integral pentru a o plăti la începutul anului de studiu.

„Este o sumă, totuși, destul de mare, iar părinții cu salariul lor nu pot să o achite pe toată odată. Mai ușor era când puteam să plătim 70 la sută în primul semestru și 30 la sută în al doilea. Era o salvare pentru noi. E greu, pentru că pe lângă contract, mai trebuie să mă întrețină. Stau la gazdă, dar și universitatea mai necesită cheltuieli mari”, susține tânăra.

Anterior, studenta beneficia de o scutire la taxa pentru studii, deoarece avea rezultate bune la învățătură, însă de anul acesta, s-a redus semnificativ și numărul studenților care beneficiază de o astfel de scutire.

„Anul trecut, spre exemplu am avut o scutire de 50 la sută. Anul acest numai vreo 20 de studenți au beneficiat de scutire. Înțeleg că s-a trecut la autofinanțare, însă ar trebui să ne ajute, pentru ca studenții să fie motivați să învețe”, a mai adăugat Cristina.

Andrei (nume schimbat) este și el student la contract. Tânărul spune că părinților le vine foarte greu să plătească studiile integral la început de an, pentru că doar tatăl său lucrează, iar mama nu are un loc de muncă stabil.

„Nu cerem reducerea taxei pentru studii, ci posibilitatea de a fi achitată treptat, pentru că într-adevăr părinților le este greu”, susține tânărul.

De cealaltă parte, administrația universității spune că studenții au posibilitatea să plătească contractul în rate, doar că pentru aceasta ei trebuie să scrie o cerere la decanat.

„Nu este adevărat că studenții nu pot plăti contractul în rate. Toți au această posibilitate. Tot ce trebuie să facă este să scrie o cerere și să menționeze în aceasta ce sumă pot să achite pentru început și ce sumă pentru semestrul doi”, afirmă Olga Cernețchi, prorector pentru asigurarea calităţii şi integrării în învăţământ a Universității de medicină și farmacie „N. Testimițanu”.

Studenții au fost mirați să afle de la noi despre o astfel de posibilitate. Ei spun că de la contabilitate li s-a spus clar că taxa pentru studii trebuie achitată integral.

„Am fost anunțați că trebuie să plătim tot contractul o dată. Am întrebat și la contabilitate și acolo ne-au spus să plătim tot. Cei de la contract ne cunoaștem între noi, și toți cunoscuții mei au plătit toată suma o dată”, afirmă Ionela.

Nici Andrei nu știa despre posibilitatea de a achita taxa în rate.

„Nouă ni s-a spus că trebuie să achităm toată suma integral. Nimeni nu ne-a informat că putem plăti în rate, doar scriind o cerere”, a adăugat Andrei.

Administrația universității insistă însă că despre această posibilitate știe toată lumea.

„Toți studenții știu despre această posibilitate. În primul rând, ei nu trebuie să umble prin intermediari sau să întrebe la contabilitate, trebuie să vină la decanat să întrebe”, a mai adăugat Olga Cernețchi.

Potrivit acesteea, din 1.229 de studenți care achită taxă pentru studii, 584 au scris o cerere în care solicită să achite contractul în rate.

 

Articole relaționate:

Replica USMF „Nicolae Testemițanu” la articolul publicat de Sănătate INFO în privința manualelor de chirurgie din care învață studenții

Studenţii de la medicină se plâng că învaţă chirurgia generală din cărţi de pe vremea sovietică: „Subiectele sunt depăşite”