Autor: Sorina Bujarov

Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova se plasează pe locul 6.630 într-un clasament al celor mai prestigioase universități la nivel internațional, prezente on-line. Aceasta a urcat în clasament cu mai mult de 2.000 de poziții în ultimile patru luni. În noiembrie 2013, aceasta ocupa locul 8.524. În clasament sunt incluse peste 21 de mii de universități din întreaga lume.

În același timp, potrivit clasamentului Ranking Web University, din cele 26 de universități din Moldova, incluse în clasament, Universitatea de Medicină și Farmacie ocupă locul trei, cu două poziții mai sus, față de anul trecut când se plasa pe locul cinci. Instituția este depășită doar de Universitatea de Stat din Moldova cu 3.899 de puncte și Universitatea Tehnică din Moldova cu 4.240.

Drept criterii de performanță sunt considerate vizibilitatea pe pagina web, conținutul informației, volumul și calitatea publicațiilor, precum și corespunderea acestora cu activitatea propriu-zisă. De asemenea, sunt luate în considerare și relaţiile pe care le are instituția de învățământ superior la nivel social, economic și cultural. Urcarea în top se datorează vizibilității portalului www.usmf.md, care a crescut semnificativ în raport cu site-urile celorlalte instituţii de învăţământ superior din ţară. În același timp, USMF ”Nicolae Testemițanu” a crescut la capitolul „deschidere” cu 1.095 puncte, ajungând pe poziția 3.395, iar la „prezență” cu  1.909 puncte, urcând pe locul 5.489.

În ceea ce privește impactul, universitatea a înregistrat o ascensiune mai mică, urcând cu circa 200 de puncte față de poziția anterioară. Instituția de învățământ a coborât în top la capitolul vizibilitatea pe continent, trecât de pe poziția 1.603 de la 1.782.

Clasamentul a fost realizat în luna ianuarie de către Cybermetics Lab, un grup de cercetători de la Consiliul Național Spaniol de Cercetare din Madrid.

Site-ul Universității de Medicină funcționează din anul 1996, iar din iulie anul trecut, acesta poate fi accesat într-o nouă versiune, mai clară și mai ușor de navigat. 

 

Articole relaționate:

Universitatea de Medicină din Moldova se află pe locul 8.524 într-un clasament internațional al celor mai prestigioase universități 

Centru universitar de simulare virtuală, în valoare de 4,5 milioane de euro, pentru studenții de la medicină