Redactor: Irina Papuc

Şunca ne place nu pentru gust, ci pentru miros, ne asigură oamenii de ştiinţă. Se pare că preferinţele olfactive ne-ar putea crea grave probleme de sănătate, din cauza unei combinaţii fatale de grăsimi, zahăr şi sare.

Cifrele publicate săptămâna trecută în Statele Unite au arătat că tot mai mulţi americani consumă şuncă, iar vânzările au atins o cifră record de 4 miliarde dolari. Totodată, 65 la sută dintre americani ar fi de acord cu ideea ca şunca să devină mâncare naţională, scrie Daily Mail.

Medicii au avertizat în repetate rânduri cu privire la consumul prea mare de carne procesată. Riscul este şi mai mare atunci când şunca sau cârnaţii sunt combinaţi cu zahăr. Această combinaţie creşte pofta incontrolabilă faţă de acest produs, datorită unui trio irezistibil de grăsime, zahăr şi sare.

Astfel, expertii sunt tot mai îngrijorați în privinţa cantităţii enorme de carne procesată pe care oamenii o consumă.

Cercetătorii de la Şcoala de Sănătate Publică Harvard au descoperit că consumul de carne procesată, cum ar fi şunca, cârnații sau mezelurile prelucrate, a fost asociat cu un risc de 42 la sută mai mare de boli de inimă şi un risc de 19 la sută mai mare de diabet zaharat de tip 2 .

Ei însă nu au găsit nico asociere dintre riscurile de boli de inimă sau diabet în rândul persoanelor care au consumat carne roşie neprocesată, cum ar fi cea de vită, porc sau miel.

„Am comparat substanţele nutritive din carnea neprelucrată şi cea prelucrată şi am constatat că acestea conţineau deopotrivă cantităţi similare de grăsimi saturate şi colesterol. În schimb, carnea procesată conţine de patru ori mai multă sare şi 50 la sută conservanți de nitrați. Acest lucru sugerează că diferențele de sare și conservanți, mai degrabă decât grăsimile, sunt explicaţia riscului mărit de boli de inimă şi diabet în cazul cărnii procesate”, este de părere Renata Micha, unul dintre autorii studiului. În plus, este cunoscut deja faptul că sarea determină creșterea tensiunii arteriale, ceea ce este un puternic factor de risc pentru bolile de inimă.

În cadrul experimentelor făcute pe animale s-a demonstrat şi faptul că conservanții pe bază de nitraţi duc la rigidizarea arterelor şi reduc toleranţa la glucoză.

De ce ne place şunca atât de mult

Studiile anterioare au indicat cu precizie reacția chimică exactă care face șunca să miroase atât de tentant. Este vorba despre reacția Maillard, care se produce între un aminoacid și un zahar reducător, ambele supuse încălzirii. Acidul și zahărul eliberează astfel o cantitate uriașă de mirosuri şi arome care ne fac să salivăm.

Altă teorie spune că şunca are un gust savuros special , numit „umami”. Acesta este cuvantul japonez care ar descrie al cincilea gust de bază după amar, sărat, acru și dulce şi ar fi principalul motiv pentru care ne plac alimentele cum ar fi brânza, şunca sau sosurile din soia.

„Dacă nu am avea posibilitatea să mirosim, atunci nici gustul nu ar mai fi acelaşi”, dă asigurări Elin Roberts, specialist la Center for Life Education, din Newcastle.

 

Articole relaționate:

O dietă sănătoasă costă cu 1,5$ pe zi mai scump

Cele mai nesănătoase produse alimentare interzise de nutriționiști