Autor: Irina Papuc

Ministerul Sănătății a stabilit lista indicatorilor de performanță pentru medicina primară de care se vor conduce medicii de familie pe parcursul acestui an de activitate. Deși s-a cerut de multe ori reducerea acestor indicatori, numărul lor a crescut. S-a schimbat și modalitatea de raportare. Medicii spun că acum indicatorii care le reflectă munca sunt mai obiectivi, chiar dacă sunt mai mulți.

În acest an, indicatorii de performanță se repartizează în trei categorii – de proces, de serviciu și de rezultat. Primii vor fi raportați către Compania Națională de Asigurări în Medicină trimestrial și nu lunar, cum era până acum. Printre aceștia se numără internarea programată, care are scopul de a reduce procentul celor urgente, supravegherea bolilor non-transmisibile, supravegherea gravidei și copilului, depistarea și tratamentul bolnavilor de tuberculoză.

Printre indicatorii de rezultat, care vor fi raportați anual, sunt obținerea și menținerea unui procent de peste 25 la sută a adulților cu hipertensiune arterială ținută sub control, numărul celor care și-au făcut examene profilactice să nu fie mai mic de 85 la sută. Același procent se menține obligatoriu și pentru gravidele luate în evidență și efectuarea tuturor controalelor necesare copiilor care au împlinit vârsta de un an.

Deși sunt mai mulți la număr decât anul trecut – 27 în loc de 22, unii doctori spun că nu sunt deranjați de această majorare, deoarece indicatorii sunt flexibili, mai ușor de realizat. Faptul că aceștia vor fi raportați către CNAM trimestrial și anual, nu lunar cum era până acum este, la fel, o noutate bună, spun ei.

„S-au adăugat indicatorii de rezultat – patru la număr - și au fost eliminați unii. De exemplu măsurarea tensiunii arteriale. Este un indicator de proces, dar care, în final, nu asigura niciun rezultat. Observăm o îmbunătățire și ne bucurăm că de această dată doctorul de familie nu mai este penalizat pentru toate lipsurile din sistem”, afirmă Angela Vatamaniuc, medic de familie în cadrul Clinicii de Asistență Medicală Primară.

Anul trecut, medicii de familie și asistentele medicale au participat la un sondaj organizat de către sindicatul „Sănătatea”, în care au fost rugați să-și expună opinia în privința indicatorilor de performanță. Peste 90 la sută au spus că numărul lor este prea mare și că trebuie redus la zece. Indicatorii de performanță au fost introduși în medicina de familie din 2012.

 

Articole relaționate:

Pedeapsă în loc de stimulare. Medicii de familie nu pot îndeplini indicatorii de calitate stabiliți de autorități. Unii nu și-au primit salariile integral, chiar dacă vina e a sistemului, nu a lor 

 Spitalele din Moldova ar putea primi bani în funcție de performanțele înregistrate, iar salariile doctorilor vor depinde de indicatorii atinși

Interviu cu Ala Nemerenco, expert OMS Moldova: „Multe ţări au plătit pentru o comunicare eficientă între medic şi pacient. Și în Moldova ar trebui să fie un important indicator de performanţă”