Autor: Sorina Bujarov

Începând cu anul viitor, cei peste 25.300 de moldoveni care au participat la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale şi independenței Republicii Moldova ar putea beneficia de poliță medicală gratuită. Aceștia ar putea fi incluși în categoria persoanelor neangajate pentru care cheltuielile pentru asigurare medicală sunt acoperite din bugetul de stat.

O astfel de inițiativă vine din partea Ministerului Sănătății, care propune pentru discuții publice proiectul hotărârii de Guvern „Pentru completarea articolului 4 din Legea nr. 1585-XIII din 27 februarie 1998 cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală”.

Modificările propuse „vor permite realizarea garanţiilor constituţionale a persoanelor participante la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova”, se arată în document.

Potrivit proiectului, o astfel de modificare este necesară, deoarece, conform datelor Instituţiile Medico-Sanitare Publice, circa 50 la sută din moldovenii care au luptat pentru apărarea integrității și independența țării noastre nu dispun de poliţă de asigurare obligatorie de asistență medicală. Astfel, dacă proiectul va ajunge pe masa Guvernului și va fi aprobat, cei 4.056 de lei necesari pentru procurarwea unei polițe medicale vor fi achitați din bugetul de stat, în cazul persoanelor ce au participat la lupte pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova.

Pentru a asigura aceste persoane cu polițe medicale gratuite este nevoie de peste 51 de milioane de lei. În acest an acești bani nu au fost prevăzuți, deoarece Legea bugetului de stat pentru acest an şi Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul 2014 deja au fost votate. Din acest motiv, Ministerul Sănătății propune includerea persoanelor care au participat la lupte pentru apărarea independenței Moldovei din anul viitor.

În prezent, de către Guvern sunt asigurate 14 categorii de persoane, printre care copii, elevi, studenți, gravide, pensionari, invalizi, șomeri care beneficiază de ajutor de șomaj și familiile vulnerabile (cu copii invalizi sau care au patru copii sau mai mult).

 

Articole relaționate:

Guvernul a stabilit majorarea bugetului CNAM. Va crește însă și deficitul

Polița de asigurare medicală obligatorie s-ar putea scumpi până la 4.000 de lei. Cresc și contribuțiile din salariu de la șapte la opt procente 

CNAM-ul explică de ce se majorează prețul poliței de asigurare medicală. Fondul va acoperi și cheltuielile pentru operațiile de transplant și Programele de Naționale de tratament a TBC, HIV/SIDA