Autor: Irina Papuc

Polița de asigurare medicală ar putea costa peste 4.000 de lei în 2014, iar contribuția din salariu ar putea fi de 8%, în loc de 7%, cum este acum. Modificările se conțin în proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2014.

Veniturile CNAM pentru 2014 sunt planificate în sumă de peste 4,7 miliarde de lei, pe când cheltuielile ar pute ajunge la peste 4,8 miliarde de lei, ceea ce ar însemna că Fondul va avea un deficit de 150 de mii de lei.

În comparație cu legea din 2013 veniturile CNAM sunt în creștere. Cu toate acestea, contribuția pentru polița medicală se va mări de la 7% la 8%, urmând ca patronii și angajații că plătească lunar câte 4% fiecare.

Proiectul Legii fondurilor CNAM pentru 2014 mai prevede încadrarea în sistemul de asigurări a încă cel puțin 8.000 de persoane neasigurate, numărul acestora urmând să crească până la 59 de mii de persoane. De asemenea, moldovenii care se află peste hotarele țării mai mult de 183 de zile calendaristice ar putea achita pentru polița de asigurare în cuantum proporţional numărului de luni complete rămase de la data achitării primei de asigurare pînă la sfârşitul anului de gestiune.

În plus, se propune majorarea fondului de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale cu aproximativ 38 de milioane de lei, care ar putea ajunge la aproape 170 de milioane lei şi suplimentar 75 de milioane de lei din soldurile mijloacelor băneşti formate la începutul anului. Banii vor fi folosiți pentru utilarea și reparația instituțiilor medicale.

 

Articole relaționate:

Tarife noi în Catalogul unic de servicii medicale. Radioterapia, făcută cu aparataj de la privați, va costa mii de lei 

CNAM recunoaște: volumul plăților informale, extrem de mari, mai ales pentru internarea în spitale. Experții spun că este vorba de milioane 

Mai multe investigații medicale în baza poliței. Lista va fi completată cu peste 600 de servicii noi