Autor: Irina Papuc

Ministerul Sănătății propune introducerea tarifelor pentru un set de servicii medicale noi, precum sunt prelevarea de țesuturi, transplantul de cornee, decongelarea vaselor sangvine sau terapia de menținere a donatorilor de organe din moartea cerebrală. De asemenea, au fost stabilite și prețurile pentru serviciile de radioterapie cu tehnologiile noi care urmează a fi procurate de către partenerii privați la Institutul Oncologic. Pentru fiecare din ele va trebui să achite Compania Națională de Asigurări în Medicină sau bolnavul din propriu buzunar, dacă nu are poliță.

Ministerul Sănătății propune ca să fie introduse în Catalogul tarifelor unice pentru serviciile medico-sanitare prețuri pentru serviciile noi, precum sunt cele de transplant sau de expertizare medico-legală. Astfel, potrivit unei liste întocmite de autoritate terapia de menținere a donatorilor de organe din moartea cerebrală va costa aproape 23 de mii de lei. Prelevarea de cornee plus cheltuielile operației de restabilire ar putea costa peste 12 mii de lei.

Totodată, se prevăd anumite tarife și pentru procedurile de radioterapie după ce vor fi instalate aparataje noi la Institutul Oncologic de către partenerii privați. Costurile variază în funcție de aparatul folosit. O cură de tratament cu radioterapie ce include șase zile ar putea costa peste 8 mii de lei, iar o singură ședință cu accelerator pentru stereotactică fracțională va costa peste o mie de lei.

Autorii documentului precizează că tarifele au fost calculate în conformitate cu hotărârile de Guvern existente care prevăd metodologia de calcul și că acestea sunt prevăzute ca să nu aducă profit, ci doar compensarea cheltuielilor pentru serviciile prestate.

Persoanele asigurate vor beneficia de noile servicii medicale gratuit, iar cei care nu dețin poliță vor trebui să plătească serviciul integral. Documentul este supus dezbaterilor publice.

 

Articole relaționate:

În 2012 moldovenii au lăsat oficial în vistieria instituțiilor medicale peste 400 de milioane de lei 

Mai multe investigații medicale în baza poliței. Lista va-fi completată cu peste 600 de servicii noi

CNAM recunoaște: volumul plăților informale, extrem de mari, mai ales pentru internarea în spitale. Experții spun că este vorba de milioane