Autor: Irina Papuc

Moldovenii mituiesc cel mai des medicii de familie, pe cei specializați și atunci când vor să se interneze în spital. Dacă volumul plăților informale pentru  acordarea serviciilor medicale la nivel de asistență medicală primară ajung la 37 la sută din totalul cheltuielilor directe pentru acest segment, atunci în cazul internării în spitale volumul plăților informale  ajunge la 94 de procente. Experții spun că cifra mulțumirilor în plic ar ajunge la zeci de milioane.

Cheltuielile pentru serviciile de sănătate sunt în creștere cu fiecare an, astfel că statul reușește să asigure doar 54 la sută din volumul total, se arată într-un document de dezvoltare strategică al companiei pentru anii 2013-2017. Cifra nu este semnificativă, dacă este raportată la anul 2003 când serviciile de sănătate erau acoperite de stat în proporție de 52 la sută. Astfel, oamenii sunt nevoiți să plătească din propriul buzunar pentru diverse servicii medicale, în special pentru procurarea produselor farmaceutice, indiferent dacă aceștia sunt sau nu asigurați.

Astfel, potrivit datelor CNAM, volumul plăților informale ating 94 la sută din plățile directe pentru serviciile spitalicești și 37 la sută pentru consultații la medicul de familie sau la un specialist. Totuși, nu există nicio referire privind valoarea plăților directe.

În Republica Moldova nu există analize care ar oferi date clare despre volumul real al achitărilor în plic pentru serviciile medicale și medicamente. Cel mai recent sondaj de opinie realizat de către Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate în 2012, pe un eșantion de 1.204 de persoane a arătat că volumul plăților neoficiale ajunge la 1. 200 de lei pentru un singur caz. Cele mai mari taxe erau stabilite la maternități și la secțiile de chirurgie.

La un simplu calcul al experților putem constata că, doar pentru internarea și aflarea în spital, moldovenii dau mită într-un singur an în valoare de peste 250 de milioane de lei.

„În studiul „Accesul și calitatea serviciilor medicale spitalicești în percepția populației din Republica Moldova”, elaborat în 2011 și publicat cu un an mai târziu am calculat care a fost numărul total al internărilor pentru întreaga țară, precum și procentul din totalul respondenților care au recunoscut că dau dat mită. Valoarea medie a fost de 1.193 de lei. În urma calculelor efectuate am stabilit că doar pentru internare moldovenii au plătit sume neoficiale în valoare de 250 de milioane de lei. Cu siguranță, sume impresionante însă circulă și în asistența medicală spitalicească. Aceste date nu le avem pentru că nu există o cifră a persoanelor care au consultat specialiștii pe parcursul întregului an”, a precizat expertul în sănătate, Ghenadie Țurcanu.

Planuri mari anti-corupție

Pentru a elimina elementele coruptibile din sistemul de sănătate experții din cadrul CNAM au pregătit și un set de măsuri care ar contribui la reducerea volumului plăților neoficiale. Specialiștii prognozează ca până în anul 2017 să reducă indicii în jumătate. Pentru aceasta ei urmează să instituie până în luna septembrie o linie verde de consultanță pentru persoanele asigurate, iar până în luna iulie a anului viitor să fie elaborat și aprobat un concept de diminuare a plăților de buzunar. Pentru început însă, instituția se va ocupa de elaborarea unei analize veridice cu privire la volumul plăților neoficiale. Aceasta ar trebui să fie gata la până la sfârșitul anului. 

Articole relaționate:

Interviu cu Andrei Usatîi, Ministru al Sănătății: „Din câte înțeleg și pricep eu, există multă mită în spitalele noastre“ 

Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, se pronunță pentru legalizarea plăților informale la medic