Autor: Irina Papuc

Copiii cu vârsta de până la 12 ani vor beneficia de asistență stomatologică din contul asigurărilor obligatorii de asistență medicală. Totodată, vor fi acordate gratuit proteze mamare pentru femeile care au suferit o mastectomie.

Guvernul a dat aviz pozitiv pentru modificarea articolului 20 din Legea cu privire la ocrotirea sănătății. Prin acest articol, autoritățile din sănătate își asumă cheltuielile pentru asigurarea cu proteze dentare și mamare pentru femeile cărora le-au fost extirpați sânii și asistență copiilor de până la 12 ani cu tumori maligne maxilofaciale. Potrivit directorului CNAM, Mircea Buga, din bugetul instituției vor fi alocate aproximativ 2 milioane de lei, în cazul în care documentul va fi susținut și de Legislativ.

Anual, în Republica Moldova sunt diagnosticate aproximativ 900 de femei cu cancer mamar. Aproximativ 600 dintre acestea suportă un tratament chirurgical, iar peste 800 își pierd viața din cauza acestei maladii. Nu se știe de câte proteze dentare va fi nevoie pentru copii, dar autorii proiectului spun că cifra este nesemnificativă. În total este vorba despre 200 de bolnavi anual cu tumori nazale, oculare și faciale.

 

Citește la aceeași temă:

Femeile cu sânii distruși de cancer nu au cu ce masca rănile lăsate de bisturiu. În Moldova protezele mamare sunt o raritate, iar statul nu are bani să le acorde gratuit 

Femeile din Moldova care au suferit o mastectomie vor putea beneficia de proteze mamare gratuite pentru reconstrucția sânului 

Operațiile de reconstrucție a sânilor după mastectomie, o raritate pentru Moldova