Autor: Irina Papuc

Numărul bolnavilor de tuberculoză din Republica Moldova este în scădere față de anii precedenți. Cu toate acestea, incidența în cazul tuberculozei cu formă distructivă este mai mare, inclusiv la copii. De asemenea, este în creștere rata de recidivă a bolii.

Cele mai recente date, din 2013, arată că numărul persoanelor cu tuberculoză a trecut de 3.600. Cifra este în scădere nesemnificativă față de anii precedenți. Cele mai multe cazuri sunt depistate, la fel ca până acum, în localitățile rurale. Totuși, în 2013, s-a observat o creștere a cazurilor identificate în orașe – de la 1.319 în anul 2012, la 1.364 – în 2013.

Datele preliminare pentru 2013 mai arată că a crescut numărul cazurilor noi cu localizare pulmonară la copii, de la 40 la 55 de cazuri. O sporire s-a înregistrat și la diagnosticarea tuberculozei cu formă distructivă, inclusiv la copii. Datele nu sunt favorabile nici în privința numărului de recidive în tuberculoză. Cifrele arată o stabilizare, cu o mică creștere – 688 de cazuri în 2013, mai mult cu opt cazuri față de anul trecut.

Și datele Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” pentru 2013 arată unele îmbunătățiri, dar și probleme care persistă în domeniu.

Astfel, în instituție au fost internați peste 2.000 de bolnavi, mai mult cu 200 față de anul trecut. Instituția a lucrat în regim alert, paturile fiind ocupate toate 365 de zile pe an. Datele, publicate într-un raport de evaluare anuală, mai arată că rata de succes a cazurilor cu tuberculoză multidrogrezistentă a scăzut în ultimii ani cu 5 la sută, iar rata de abandon a tratamentului a crescut cu 15 la sută.

În raport se mai arată că există probleme la nivel de finanțare și asigurare cu cadre medicale. Astfel, numărul ftiziopneumologilor este insuficient, iar medicii de familie nu sunt motivați suficient ca să lucreze cu acest contingent de bolnavi. Totodată, pentru soluționarea problemelor financiare, urmează să fie reduse numărul de paturi din staționare și să fie promovat tratamentul TB la domiciliu.

 

Articole relaționate:

Diferența dintre a fi infectat și bolnav de tuberculoză 

Moldovenii care doresc să plece în Marea Britanie vor trebui să facă testul la tuberculoză 

Numărul îmbolnăvilor de tuberculoză, în lume, în ușoară scădere pentru al treilea an consecutiv. Formele multi-rezistente sunt, însă, în creștere