Autor: Sorina Bujarov 

Angajații unei clinici private din Capitală sunt suspectați că ar fi colectat și depozitat ilegal celule stem de la nou născuți. Potrivit Centrului pentru combaterea traficului de persoane a Inspectoratului Național de Investigații, instituția medicală presta servicii de prelevare și depozitare a celulelor stem din cordonul ombilical al copilului nou-născut în timpul naşterii, cu toate că licența au obținut-o pentru cu totul alte servicii medicale. 

Ofițerii Centrului pentru combaterea traficului de persoane susțin că deși instituția medicală avea dreptul să presteze doar servicii de asistenţă medicală, medicină de laborator clinico-biochimic, imunologic şi citologic și avea autorizație sanitară de activitate, în realitate aceasta ar fi fost creată doar cu scopul de a preleva, prin intermediul medicilor autorizaţi sau neautorizaţi, celule stem de la nou-născuţi. Oamenii legii au refuzat să dezvăluie numele instituției pe motiv că ar putea prejudicia ancheta.   

„Instituția medicală nu presta alte servicii medicale, decât, în exclusivitate, prelevare de celule umane, vinderea, utilizarea, păstrarea, transmiterea, primirea şi transportarea ilegală a materialului biologic”, a declarat șeful adjunct al Centrului pentru combaterea traficului de persoane, Iurie Podorilov.

Potrivit acestuia, clienții aflau despre serviciile prestate de clinica în cauză prin intermediul materialelor informative, broșurile dispersate în majoritatea spitalelor din Chișinău, dar și din alte localități ale țării. Pentru aceste servicii, în funcție de pachetul ales, oamenii achitau de la 900 până la 1.400 de euro, plus 88 de euro pentru păstrarea materialului biologic în laboratoarele specializate ale clinicii.

„Familiile aflau despre serviciile acestei clinici prin intermediul medicilor din maternitatea în care nășteau sau prin intermediul broșurilor informative care erau dispersate în aproape toate spitalele din Capitală, dar și din țară. În mare parte, clienții erau familii înstărite”, a declarat pentru Sănătate Info șeful adjunct al Centrului pentru combaterea traficului de persoane.  

Potrivit ofițerilor Centrului, medicii acţionau de comun acord cu alţi doctori din mai multe instituţii medicale private şi publice din Moldova. Celulele erau transmise printr-un curier, care le transporta la clinica privată unde erau depozitate în laboratoare speciale.

„Urmează să stabilim cu ce condiții a fost acceptată colaborarea, fie e vorba de bani sau de alte servicii în schimb”, a mai adăugat responsabilul de la Centrului pentru combaterea traficului de persoane. 

În urma perchezițiilor efectuate în sediul clinicii private, ofițerii Centrului pentru combaterea traficului de persoane au găsit contractele bilaterale încheiate de către întreprindere cu clienţii săi, 220 la număr. De asemenea, au fost depistate acte care confirmă participarea la prelevarea materialului biologic al medicilor neautorizaţi în acest domeniu. În laboratorul întreprinderii au fost depistate peste 200 de recipiente cu celule stem. Deocamdată, au fost reținute patru persoane, angajați ai clinicii.

Oamenii legii urmează să stabilească cum anume colaborau medicii din alte instituții cu această clinică și cu permisiunea cui ajungeau broșurile informative în spitalele din țară. 

Dacă vor fi găsite vinovate toate persoanele suspectate riscă de la șapte la 15 ani de închisoare.

 

Articole relaționate:

Parlamentarii critică Guvernul pentru că a permis efectuarea transplantului și prelevarea de celule și țesuturi în spitalele private

Operațiile de transplant se vor face și în spitalele private. Donatorii de organe vor fi asigurați pe viață absolut gratuit