Autor: Sorina Bujarov

Tuberculoza se tratează, oricât de gravă ar fi aceasta. O confirmă nu doar statisticile, dar și oamenii care, ținând cont de recomandările medicilor, au reușit să învingă boala cu brio. În Moldova, numărul pacienților care au reușit să scape de tuberculoză este destul de mare, spun responsabilii centrelor comunitare de suport pentru acești bolnavi.

„Majoritatea celor care au stat la noi la evidență s-au tratat. Acum ei duc o viață normală, ca și până la infectarea cu bacilul koch. Toți cei afectați ar putea să se trateze, dacă ar avea răbdare și dacă ar ține cont de recomandările medicilor. Tratamentul acestei boli este greu, dar nu și imposibil. Zilnic ne convingem de aceasta”, susține responsabilul Centrului comunitar din Hâncești, Mihai Cocervei.

„Unii se tratează mai ușor, pentru că urmează tratamentul de la început până la sfârșit, alții mai greu, pentru că nu rezistă și întrerup tratamentul, reluându-l peste ceva vreme”, afirmă Nina Postu, coordonator al Programului teritorial de control al tuberculozei din raionul Rezina.

Vindecarea de tuberculoză este un proces complex la care participă în egală măsură doctorul, pacientul și familia. Succesul tratamentului depinde cel mai mult de comunicarea dintre aceste părți, mai adaugă medicul de la Rezina.

Așa a fost cu Ina (nume schimbat), o tânără de 22 de ani, care s-a îmbolnăvit de tuberculoză multi-drog rezistentă pe când își făcea studiile în România. Deși foarte tânără și fragedă a găsit putere să urmeze tratamentul până la capăt. Cei doi ani sfâșietori pentru organismul ei au avut un final fericit. Ionela nu mai are tuberculoză, reușind să revină la o viață normală. Istoria ne-a povesti-o Nina Postu, care i-a fost în toată această perioadă deopotrivă medic, psiholog, prieten.

„Este o tânără foarte activă, muncitoare, cu rezultate bune la învățătură, însă tuberculoza nu alege de cine să se lipească. Tânăra a dezvoltat tuberculoză pulmonară multi-drog rezistentă. Caracterul și aptitudinile ei însă i-au permis să vorbească răspicat destinului, reușind să învingă boala”, povestește medicul ftiziopneumolog.

Povestea Inei începe odată cu plecarea la studii ei peste hotare. După ce a terminat primul an de facultate la București, aceasta a mers la muncă în Italia pe perioada vacanței, la o mătușă. Ajunsă acolo, tusea chinuitoare pe care o avea de câteva luni s-a agravat, slăbise foarte mult, iar starea de rău general i-a transformat viața într-o suferință continuă.

„Medicamentele simptomatice nu-i ajutau. Astfel, mătușa ei a insistat să se întoarcă acasă, să vadă ce nu este în regulă. Aici, după testele efectuate am depistat că tânăra avea tuberculoză multi-drog rezistentă. Erau afectați ambii plămâni, avea stadiu avansat al bolii și devenise și contagioasă pentru cei din jur. A fost o lovitură destul de dureroasă pentru ea și pentru familie”, povestește medicul.

Ca să-și continue tratamentul împotriva tuberculozei, tânăra a fost nevoită să renunțe la studii. Din cauza bolii colegii de facultate, prietenii dar alți apropiați au rupt relația cu ea. Ina intrase în depresie.

„Suferea, era lipsită de speranță, plină de rușine, îngrijorare și teamă de respingere. Anterior era o fire romantică, iar de când i s-a întâmplat acest lucru era lipsită de capacitatea de a admira. Doar mamei îi destăinuia amărăciunea. Alături i-au stat doar cei care au iubit-o cu adevărat”, povestește medicul Nina Postu.

Nu a rezistat tratamentului în spital, așa că a rugat medicul să o externeze acasă. Alături de familie a trecut mai ușor peste tratamentul de greu de suportat, din cauza reacțiilor adverse.

„Îmi spunea că o să moară dacă o să rămână în spital, nu a rezistat acolo. S-a tratat acasă, alături de familie, care a susținut-o și i-a alinat, pot spune, durerile. O dureau mușchii, picioarele. Dar s-a isprăvit și nici-o clipă nu s-a gândit să renunțe la tratament”, a adăugat medicul din Rezina.  

Afecțiune și nu mila, comunicarea și încurajarea din partea celor apropiați au ajutat-o să depășească momentele dificile și să învingă boala.

„Acum nicio umbră nu-i trece pe chip, niciun cuvânt al ei nu se întoarce împotriva cuiva. Vorbesc des cu ea, îmi spune că „și pasărea oarbă are cuib, Dumnezeu i-l face”. Îmi spune că este fericită, iar fericirea ei înseamnă sănătatea și viața”, a mai adăugat Nina Postu.

Ina și-a reluat practic viața de la capăt. A cunoscut oameni noi, iar experiența tuberculozei o poartă în memorie. Ea îi amintește cine cu adevărat ține la ea, cine i-a fost alături indiferent de condiția fizică.

Notă: Tuberculoza multi-drog rezistentă (TB-MDR) este o forma deosebită a tuberculozei, în cadrul căreia microbul care provoacă îmbolnăvirea, bacilul Koch, este rezistent la medicamentele administrate în tratarea bolii; ceea ce face ca acesta să fie mai puțin eficient. In esența ei, TB-MDR este aceeași boală infecțioasă transmisibilă ca și tuberculoza obișnuită, dar se deosebește de aceasta prin faptul că bacilii își dezvoltă mecanisme speciale de protecție împotriva medicamentelor antituberculoase utilizate în mod obișnuit.

 

Articole relaționate:

Tuberculoza, o povară pentru Republica Moldova. Numărul de decese este în scădere, însă formele rezistente la tratamentul clasic sunt în creștere 

Tuberculoza, încă foarte prezentă în statistici. Sunt în creștere formele distructive ale bolii 

Diferența dintre a fi infectat și bolnav de tuberculoză