Autor: Irina Papuc

O parte din medicamentele ce conțin domperidonă ar putea fi retrase de pe piață, după ce Comitetul de farmacovigilenţă pentru evaluarea riscului al Agenției Europene a Medicamentului a finalizat o reevaluare a preparatelor cu această substanță. Comitetul propune retragerea de pe piață a unor doze și utilizarea într-o gamă mai restrânsă de maladii, după ce s-ar fi demonstrat că administrarea acestora provoacă probleme cardiace. În Republica Moldova sunt 12 tipuri de medicamente pe bază de domperidonă. Acestea nu vor fi retrase din farmacii până la o decizie finală a Comisiei Europene.

Comitetul de farmacovigilenţă din cadrul Agenției Europene a Medicamentului a decis ca medicamentele cu domperidonă să fie păstrate pe piață, după ce autoritățile din Franța au anunțat că preparatele care conțin această substanță sunt responsabile de moartea subită a aproximativ 100 de francezi, iar cele din Belgia au solicitat o reevaluare. Totuși, Comitetul a recomandat modificarea modului de utilizare a acestor medicamente în toată Uniunea Europeană.

Noile recomandări se referă la administrarea acestora numai pentru ameliorarea simptomelor de greaţă şi vărsăturilor, astfel că aceasta să nu mai fie autorizată în tratamentul unor afecţiuni precum meteorism sau pirozis. Medicii vor trebui să țină cont și de limitarea dozei şi modificarea cu atenţie a dozelor în funcţie de greutate. Totodată, durata tratamentului cu aceste medicamente nu trebuie să depăşească o săptămană. 

Între timp, nu se mai recomandă utilizarea formelor farmaceutice administrate pe cale orală şi care conţin o doză de 20 mg de domperidonă sau a supozitoarelor de 10 sau 60 mg, iar acestea vor fi retrase de pe piaţă, la fel și medicamentele care conţin cinarizină (un antihistaminic) în combinaţie cu domperidona. 

Potrivit vicedirectorului Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, preparatele înregistrate în țara noastră cu doze de 10 și 60 de miligrame nu vor fi retrase din farmacii, până la decizia finală a Comisiei Europene. „Aceasta este o recomandare, după ce va fi luată o decizie finală, vom lua măsurile necesare. Până atunci, toate informațiile actualizate sunt trimise pe adresele electronice ale tuturor instituțiilor medico-sanitare ca medicii să fie informați”, a spus Ludmila Bumacov.

Domperidona a fost asociată în mod cert cu un risc crescut de apariţie a reacţiilor adverse cardiace, în mod special la pacienţii în vârstă de peste 60 ani. Medicamentul este utilizat în stări de greață, vomă și balonări. În Republica Moldova sunt înregistrate 12 tipuri de medicamente cu domperidonă.

 

Articole relaționate:

Medicamentele ce conțin Tolperisonum vor fi retrase și de pe piața farmaceutică din Moldova, la aproape un an după ce au fost interzise în Europa 

Medicamentele Gynipral pentru gravide vor fi retrase din farmaciile din Moldova 

Medicamentele ce conțin ketoconazol vor fi interzise și în Moldova. Responsabili de la Agenția Medicamentului au găsit documentul oficial al Comisiei Europene 

Agenția Medicamentului de la Chișinău, în așteptarea deciziei finale a Comisiei Europene pentru a retrage din farmacii preparatele ce conțin ketoconazol