Autor: Irina Papuc

Trei saloane de la Institutul Mamei și Copilului vor fi reparate în totalitate cu bani oferiți de către o asociație germană. Aici pacienții care suferă de această maladie rară vor fi examinați de către o echipă de specialiști, fără ca aceștia să fie nevoiți să meargă pentru consultații în diferite cabinete, unde există un risc înalt de infecții. Din cauza bolii pe care o au, microbii care pătrund în căile respiratorii pot provoca dezvoltarea unor infecții și agrava boala. Decizia a fost luată  după lungi dispute între specialiștii de la noi și cei străini. Autoritățile noastre, spun experții germani, au de lucrat foarte mult la igienă, deoarece riscurile de infecții în spitalele noastre este foarte mare.

Cele trei cabinete sunt într-o stare deplorabilă acum, însă peste trei luni vor întruni toate cerințele necesare unor saloane sterile, care să nu prezinte risc de infectare pentru bolnavii de mucoviscidoză. Aceștia vor veni o dată în trei luni pentru examinări complete. Aici, îi vor aștepta o echipă formată din doctori pulmunologi, gastroenterologi, psihologi, kinetoterapeuți, care vor examina bolnavul și îi vor prescrie tratamentul.

„Pe jos va fi amplasat parchet medical și pe o parte a peretelui. Acesta poate fi dezinfectat ușor și nu permite înmulțirea bacteriilor. Geamurile au fost deja schimbate. Încăperile trebuie să corespundă standardelor europene”, ne asigură Svetlana Șciuca, medic pulmunolog, director al Centrului de Mucoviscidoză din cadrul Institutul Mamei și Copilului.

Acum, spune ea, când au nevoie de investigații, acești bolnavi sunt nevoiți să meargă la diferite cabinete ale medicilor specialiști, să stea în rând la fel ca și ceilalți. Aceasta este ca o sentință pentru bolnavi, deoarece orice microb pătruns în căile respiratorii poate dezvolta o infecție, iar organismul afectat de boală, nu are puterea să lupte cu ea.

Vor fi deschise în iunie

Cele trei cabinete urmează să fie gata până în luna iunie. Banii sunt acordați în cadrul unui proiect amplu de către Asociația de Fibroză Chistică din Germania, iar costul reparației este de aproximativ 200 de mii de lei. Experții germani, care au fost implicați într-un proiect în Republica Moldova în domeniul fibrozei chistice timp de patru ani, au recomandat doctorilor să dezvolte astfel de cabinete sterile, ca fiind o practică obișnuită în alte state. De altfel, în Republica Moldova există mari probleme la capitolul igienă, constată aceștia.

„Este o mare problemă. Lipsesc mijloacele optime de ținere sub control a infecțiilor nosocomiale. Deși există regulamente, nu se respectă regulile igienice. Lipsesc mijloacele dezinfectante, hârtiile de unică folosință”, spune Hans-Georg Posselt, ex-director al unui centru de mucoviscidoză din Germania, specialist în gastro-enterologie. Pentru ca situația să se schimbe, ei au donat butelii cu substanțe dezinfectante care va fi suficientă timp de un an.

Posselt a punctat și problemele existente în depistarea mutațiilor genetice a mucoviscidozei. „În cadrul programului am efectuat examinările genetice la peste 30 de bolnavi. Am depistat că 21 dintre ei nici nu aveau această maladie, iar șapte luau enzime pancreatice, chiar dacă nu era necesar”, a precizat doctorul. Și Svetlana Șciuca recunoaște că problema există, ceea ce lipsește însă sunt banii.

„Din aproximativ de 2.000 de mutații genetice, noi putem distinge doar opt. Mai avem de lucrat mult, dar este nevoie de investiții”, a răspuns scurt aceasta.

Totuși, situația, spune ea, este mult mai bună, decât acum patru ani, când experții germani și-au început proiectul în privința implementării standardelor europene în fibroza chistică. Proiectul a început în anul 2010, iar până acum au fost organizate mai multe traininguri pentru medicii specialiști din teritorii care urmează să afle care sunt simptomele fibrozei chistice și cum poate fi depistată maladia. Totodată, doctorii care efectuează testele sudorii – metodele standard de diagnosticare a fibrozei chistice - au mers la specializări în clinicile din Germania, unde au învățat cum aceste teste trebuie efectuate corect.

Valoarea proiectului a fost de peste 150 de mii de euro, iar la acești bani se adaugă diverse donații, care includ medicamente, concentratoare și butelii de oxigen, pentru persoanele care se află în stadiul avansat al bolii și nu se pot deplasa.

La final de proiect, Hans - Georg Posselt a precizat că Ministerul Sănătății trebuie să soluționeze, prioritar, problemele cu privire la asigurarea cu medicamente și antibiotice, precum și asigurarea transportului bolnavilor din raioanele îndepărtate.

Fibroza chistică este o maladie rară care afectează întreg organismul, în special plămânii din cauza unei bacterii care face mucoasa căilor respiratorii uscată și aderentă. În Moldova există 60 de bolnavi, printre care majoritatea sunt copii. Din păcate, anual, trei dintre aceștia pierd lupta cu boala.

 

Articole relaționate:

Dovada faptului că bolnavii de fibroză chistică nu au avut acces la medicamente și că stocurile de antibiotice s-au epuizat de jumătate de an

Replică, după replică. Ministerul Sănătății susține că bolnavii de fibroză chistică sunt asigurați cu medicamente și acuză Sănătate Info că publică informații nefondate, însă fără să aducă argumente 

Premierul, dus în eroare de către ministrul Andrei Usatîi. Bolnavii mor cu zile în lipsa medicamentelor, în timp ce ministrul afirmă că ele există. O firmă israeliană ar vrea să intre pe piață 

Asociația bolnavilor de mucoviscidoză din Moldova condamnă declarațiile ministrului Andrei Usatîi: „Anul trecut au murit trei copii. Pacienții stau pe zero medicamente”