Redactor: Irina Papuc

Suntem de multe ori avertizați că suplimentele alimentare pot fi periculoase atunci când sunt administrate cu medicamente. Totuși, cercetările arată că dacă faci combinațiile corecte, acestea într-adevăr te pot ajuta să lupți cu boala.

Co - enzima Q10 sau CoQ10, de exemplu, este acum recomandată de medici în combinație cu statine. Acestea ajută la scăderea colesterolului și protejează împotriva atacurilor de inimă, dar ele pot provoca, de asemenea, dureri musculare.

CoQ10 pare să reducă acest efect secundar, spune Mike Dixon, președintele Colegiului britanic de Medicină, citat de Daily Mail.

Q10 a demonstrat rezultate bune și la unii pacienți cu cancer la sân care au luat Herceptin. Cu toate acestea, înainte de a începe administrarea oricărui supliment, acest lucru trebuie discutat cu medicul dumneavoastră.

 

Depresie

Medicamente: antidepresante

Suplimente:  vitamina B

 „Eu, uneori, prescriu un complex de vitamina B cu antidepresive, deoarece poate acționa ca energizant”, spune Mike Dixon.

Un studiu publicat în 2010 în revista Psychiatry a raportat două cazuri când pacienții cu depresie nu au răspuns la antidepresivele convenționale. S-a dovedit că ambii aveau un nivel scăzut de vitamina B12. Însă tratamentul s-a îmbunătățit  atunci când aceștia au început să ia suplimente.

Diabet

Medicamente: Metformin

Suplimente:  ulei de pește, B 12

Un factor de risc pentru dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2 este boala de ficat gras, atunci când ficatul nu mai poate procesa grăsimile, iar acestea se adună în țesutul hepatic. Astfel, funcția acestuia este afectată și ficatul începe să producă prea multă insulină, ceea ce poate duce la diabet.

O cercetare a Universității din Southampton a arătat că administrarea a 2 grame de ulei de pește pe zi poate reduce grăsimea cu 30 la sută.

Prin urmare, pacienții care iau metformin pentru diabet de tip 2 ar putea lua în considerare și administrarea uleiului de pește, spune profesorul George Lewith, profesor la Universitatea Southampton.

Unele studii au constatat, de asemenea, că metformina interferează cu absorbția vitaminei B12,  ceea ce poate duce la un risc de deficit al acestei vitamine.

„Deficitul de vitamina B12 poate duce la anemie. Dacă luați metformin, administrarea vitaminei B12 ar fi o decizie rezonabilă”, susține Lewith.

  Articol relaționat:  Suplimentele de vitamine sunt periculoase

Contracepția

Medicamente : pastile

Suplimente : vitamina C

Unele studii sugerează că femeile care iau contraceptive au niveluri mai mici de vitamina C, deoarece hormonii pe care le conține pot reduce absorbția acestora. Vitamina C este importantă pentru imunitate și vindecare.

„Nu este ceva ce toată lumea ar trebui să facă, dar eu sugerez suplimente de vitamina C la unii pacienți, mai ales dacă aceștia au sângerări”,  spune doctorul Dixon. „Teoria mea este că vitamina C crește nivelul de estrogen și oprește sângerările, dar aceasta nu a fost încă dovedit”.

Infecții bacteriene

Medicamente : Antibiotice

Suplimente: Probiotice

Oamenii care iau antibiotice le pot combina cu probiotice, a constatat o cercetare de anul trecut a Cochrane Collaboration. Echipa de cercetători a precizat că suplimentele ar putea împiedica frecventele efecte secundare de diaree prin refacerea nivelurilor de bacterii bune din intestin. De asemenea, ei au identificat și faptul că cei care au luat probiotice au avut mai puține crampe la stomac și nu au avut senzații pronunțate de greață.

Osteoporoza

Medicamente : Bifosfonatii

Suplimente: vitamina D și calciu

Vitamina D și calciul sunt importante pentru sănătatea oaselor, iar aceste suplimente sunt prescrise atunci când cineva este diagnosticat cu osteoporoză sau oase fragile.

O revizuire a 137 de studii, publicate în 2011 în Annals of Internal Medicine, a constatat că administrarea acestora reduce riscul de fracturi.

Cu toate acestea, bolnavii cu osteoporoză trebuie să-și schimbe stilul de viață.

█  Articol relaționat:  Suplimentele de vitamina D nu îmbunătățesc sănătatea oaselor 

 Artrita

Medicamente : medicamente Boala - modificarea anti - reumatice ( DMARDs )

Suplimente: uleiul de pește

„Acum câțiva ani, glucozamina a fost foarte populară pentru bolile precum artrita”, spune doctorul reumatolog, Imam Haq.

„Cu toate acestea, dovezile de acum arată foarte puține beneficii. Între timp, uleiurile de pește s-au dovedit a fi anti- inflamatorii și există dovezi că reduce durerea și rigiditatea”, a precizat doctorul.

  Articol relaționat:  Simptome care trădează lipsa de vitamine