Autor: Irina Papuc

În Moldova va funcționa primul elicopter care va transporta bolnavi în stare gravă de la un spital la altul. Elicopterul aparține companiei de stat Moldaeroservice și a fost reutilat ca să corespundă cerințelor cu peste 300 de mii de lei. Serviciului AVIASAN îi revine responsabilitatea de a dota mașina de zbor cu tehnică medicală.

Elicopterul – vopsit și renovat, a fost astăzi prezentat jurnaliștilor. La eveniment au participat miniștrii Sănătății și Transporturilor care au anunțat că Republica Moldova reia, după o pauză de peste 20 de ani, serviciul aerian de urgență.

„Acest serviciu este gratuit. Elicopterul a fost renovat cu scopul de a transporta pacienții grav bolnavi și de a le oferi șansa de a supraviețui”, a anunțat ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi.

Directorul Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Urgentă, Gheoghe Ciobanu a dat asigurări că primii pacienţi vor putea fi transportaţi cu elicopterul  din luna mai.

„Aparatul va fi dotat cu un defibrilator, perfuzomat, un aparat de ventilație artificială portabil, sursă de oxigen, electrocardiograf și incubator pentru nou-născuți”, a precizat Ciobanu. Potrivit lui, în aeroambulanţă pot fi transportaţi doi pacienţi în poziţie culcată, un pacient pe brancardă, sau un nou-născut. Este preconizat ca elecopterul să ajungă de la Ocnița spre exemplu până la Chișinău timp de o ora și zece minute.

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari a asigurat că timp de o lună va fi pus la dispoziţia Ministerului Sănătăţii şi cel de-al doilea elicopter.

„Au fost deja inspectate 32 de terenuri de aterizare la spitalele republicane şi cele raionale, astfel ca să corespundă cerinţelor şi normelor securităţii zborurilor. În timpul apropiat vom finaliza acest proces, astfel ca elicopterul să poată ateriza la toate spitalele raionale din ţară”, a adăugat Vasile Botnari.

Ministrul a declarat pentru Sănătate INFO că elicopterul - MI 2 - aparține companiei de stat Moldaeroservice și este unul din aparatele de zbor pe care aceasta a încercat să le vândă în 2011.

„Licitațiile au fost anulate. Noi am pregătit două elicoptere pentru Ministerul Sănătății și opt pentru Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Reutilarea a constat în vopsit, schimbarea motoarelor și elicelor”, a adăugat Botnari. În schimb, ministrul a spus că a „uitat” din ce an este elicopterul

Aparatele MI -2 au fost utilizate pentru zbor prima oară în anul 1961. Acestea sunt de producție sovietică și ating o viteză de maxim 209 kilometri la oră. Moldaeroservice a încercat să vândă elicopterele pe care le au în dotare încă în 2011, însă nu au prezentat interes.

Serviciul de ambulanţă va fi prestat de către întreprinderea de stat Moldaeroservice, în baza unui contract cu Serviciului de Asistenţă Medicală Urgentă. În Republica Moldova nu s-au mai efectuat zboruri în serviciul de urgență deja de 20 de ani.

 

█  Articole relaționate:

Ambulanțe noi pentru Serviciul de Urgență

Cât de urgentă este Salvarea. De cât timp are nevoie o echipă de Urgenţă să ajungă și să ajute un bolnav. În unele raioane timpul mediu trece de o oră 

Serviciul Salvării, asaltat de apeluri mai puțin urgente. „În multe raioane, după ora 15:00, oamenii sunt îndemnați să apeleze direct la 903” 

Serviciul de Urgență din Moldova va avea două aeroambulanțe pentru transportarea pacienților în stare gravă. Deocamdată însă elicopterele nu sunt dotate corespunzător și nici banii nu au fost alocați