Autor: Sorina Bujarov

Capriciile lor îi costă mii de euro, cu toate acestea nu renunță la încercarea de a arăta cât mai aproape de perfecțiune, cu toate că perfecțiunea văzută de ei diferă de normalitatea văzută de majoritatea. Vorbim despre persoanele „dependente” de operațiile estetice. Potrivit chirurgilor plasticieni, și în Republica Moldova se întâlnesc astfel de cazuri, chiar dacă numărul acestora nu este foarte mare. Prima intervenție este și cea care generează dorința de a „corecta” un șir de alte probleme estetice, susțin specialiștii, indiferent dacă aceasta este una reușită sau nu.

„Aproape 30 la sută dintre persoanele care se adresează la noi pentru o operație plastică, devin clienți permanenți, adică își efectuează mai multe intervenții. Recent am avut un caz când o clientă și-a făcut mai întâi operație de mărire a sânilor, după care o intervenție plastică la nas și apoi abdominoplastie. Femeile nu se limitează doar la o intervenție”, afirmă Iulian Balan, chirurg estetician la o clinică privată din capitală.

Deși mai rar, dar și bărbații își efectuează operații estetice repetate. „De obicei, aceștia așteaptă să vadă rezultatul primei intervenții, apoi vin și cu alte solicitări. În majoritatea cazurilor sunt corectări necesare, aș spune - rinoplastie, implant de păr, lipoaspirație. Nu vin cu cereri ieșite din comun”, susține chirurgul Balan.

Operațiile estetice pot crea și probleme grave de sănătatea, chiar dacă acestea au fost efectuate cu succes. Specialiștii spun că implanturile mamare exagerat de mari pot crea probleme la coloana vertebrală, dar și plâmânilor, iar liftingul repetat duce la îmbătrânirea prematură a pielii.

„Dacă persoana este culcată și are implanturi mamare foarte mari și grele, ele se apasă pe plămâni și poate crea probleme de respirație. De asemenea, apar problemele cu spinarea”, precizează chirurgul Balan.

  A fost creat un nou implant mamar, mult mai ușor și care împiedică lăsarea sânilor 

Pentru a se convinge că clienții sunt conștienți de ceea ce solicită, chirurgii plasticieni efectuează un fel de expertiză psihologică. Ce-i drept, aceasta include doar o discuție despre așteptările clientului de la intervenția cerută.

 „Astfel aflăm că clientul este conștient de ce vrea și ce face”, explică chirurgul Balan.

Perfecțiunea pare să fie înțeleasă de mulți moldoveni prin prisma pozelor în care apar vedete cu chipuri ideale. Cu ele în mâini vin în fața doctorilor și cer buze, nas sau forma feței similare. Specialiștii spun că acesta este primul indiciu precum că solicitările clientului sunt exagerate și că are nevoie de consultul unui psiholog.

„Nimeni din lume nu o să-ți facă un nas exact ca într-o poză, care încă poate fi prelucrată în photoshop. Noi încercăm să explicăm oamenilor acest lucru, însă dacă insistă, refuzăm”, precizează Balan.

Specialiștii spun că peste 15 la sută din totalul cererilor de operații estetice sunt refuzate, pe motiv că chirurgii și clienții nu ajung la un numitor comun.  

„Sunt cazuri când îi direcționăm la psiholog sau chiar psihiatru. În practica mea am avut astfel de cazuri”, susține Ghenadie Conțu, chirurg plastician la o clinică privată din Chișinău.

Psihologii sunt de părere însă că persoanele care își doresc o operație plastică trebuie să discute cu psihologul înainte de a merge la specialiștii în chirurgia estetică.

„Poate să nu fie vorba de o problemă de ordin estetic, ci de un complex, care poate să dispară odată cu consultul unui psiholog. De obicei oamenii asociază tot ceea ce li se întâmplă neplăcut cu exteriorul lor. Ei cred că nu le merge bine, pentru că arată în felul acesta”, susține psihiatrul Anatolie Nacu.  

 Milioane de euro pe an pentru operații estetice. Sânii sunt obsesia numărul unu 

Dependență se creează nu de rezultatul operațiilor estetice, cred psihologii, ci mai degrabă de impresia plăcută lăsată celor din jur.

„Nevoia de a fi apreciat de cei din jur poate produce dorințe excesive, ce vor duce ulterior la dependență. Convingerea că există un „defect” vine din decalajul dintre felul în care se percepe persoana și felul în care este percepută aceasta de către cei din jur sau din discrepanța dintre felul în care este și dorește să fie. Aceasta și trezește tensiune și conflict interior care dă naștere unui complex”, este de părere psihologul Irina Novac.

Potrivit chirurgilor plasticieni, în mare parte, moldovenii vin pentru rinoplastie, augmentarea (mărirea) sânilor și a buzelor, lipoaspirație, lifting facial și altele. Potrivit acestuia, mărirea buzelor cu acid hialuronic costă 250 de euro, iar cu țesutul propriu- peste 800 de euro, augmentarea mamară costă între 2.500 și 3.000 de euro, iar rinoplastia-2.000 de euro, acestea fiind și cele mai solicitate operații de către femei. Bărbații însă, în mare parte, vin pentru transplant de păr, care costă între 1.500 și 3.500 de euro și rinoplastie.

 

 Articole relaționate:

Operațiile de reconstrucție a sânilor după mastectomie, o raritate pentru Moldova

Medicii din Moldova - atracţie pentru pacienţii de peste hotare. Tot mai mulţi străini vin pentru tratamente dentare, operaţii plastice şi fertilizare in vitro