Autor: Sorina Bujarov

Sunt niște creaturi mici, care însă pot provoca probleme grave de sănătate. Vorbim despre căpușe, care apar în natură odată cu primele zile călduroase. Aceste insecte pot transmite infecții precum tularemia, boala Lyme, febra Q, encefalita și altele. În Moldova, în mare parte, căpușele transmit infecția Lyme. Specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică spun că anul trecut în Republica Moldova s-au înregistrat 104 astfel de cazuri, neoficial însă, numărul acestora este mai mare.

„Acesta este numărul oficial, în realitate numărul este mai mare, însă nu toată lumea care este mușcată de căpușe se adresează la medic”, explică Victoria Burlacu, biolog la Centrul supravegherea și controlul bolilor transmisibile și securitatea biologică, din cadrul CNSP.

Potrivit medicilor, boala Lyme este o maladie infecțioasă care afectează pielea, sistemul nervos, inima și articulațiile. Aceasta se manifectă, la început, prin simptome precum cefalee, dureri de gât, febră, dar și roșeață în formă de pete în locul mușcăturii. La câteva săptămâni de la aceste semne, boala începe să se manifeste mult mai grav, explică doctorii. De cele mai multe ori, boala Lyme se  tratează cu antibiotice, în special atunci când infecția este diagnosticată și tratată precoce. În etapele ulterioare însă este nevoie de un tratament îndelungat.

„Apar dureri severe de cap, greață, vomă, tulburări ale ritmului cardiac, mai evidente sunt însă erupțiile cutanate foarte severe, care în unele cazuri pot apărea și dispărea repede. Dacă după mușcătura de căpușă roșeața nu trece sau apare o inflamație, este de datoria medicului de familie ca să îndrume pacientul către infecționist sau chirurg, pentru că există posibilitatea ca căpușa să nu fi fost extrasă corect sau este vorba de o infecție”, explică medicul de familie Maria David.

În mare parte, moldovenii merg la medic pentru a scoate căpușa, însă sunt și cazuri când aceștia încearcă să o facă singuri, acasă. Medicii spun că anume în aceste situații riscul de infecții, dar și ca mușcătura să se inflameze este mult mai mare decât atunci când un specialist efectuează această procedură.

 Boala Lyme confirmată și în Moldova. 18 persoane au fost infectate în urma mușcăturilor de căpuși 

„Rup corpul căpușei, însă capul rămâne înăuntru. Mușcătura nu este dezinfectată corespunzător, astfel riscul de a dezvolta o infecție este mult mai mare, dar și de inflamare. Cu cât mai mult căpușa se află în corp, cu atât riscul de infecții este mai mare”, explică medicul.

Pentru a evita aceste situații, specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică recomandă ca imediat după ce ați scos căpușa, pentru siguranță, adresațivă la medicul de familie.

„Căpușa trebuie scoasă cu penseta ascuțită, apucând-o de cap. Imediat după această rana se spală cu apă și cu săpun, după care este prelucrată cu tinctură de iod. Pentru siguranță, ar fi bine de adresat în timpul apropiat la medic sau, cel târziu, când încep să apară pete roșii în locul mușcăturii, acesta este primul semn precum că ceva este în neregulă”, afirmă biologul Centrului supravegherea și controlul bolilor transmisibile și securitatea biologică, din cadrul CNSP

În mare parte, căpușele se întâlnesc în locurile cu vegetație abundentă, iar singurele măsuri de a evita contactul cu aceste creaturi este să mergeți pe cărărușe, dar și să purtați haine cu mâneci lungi sau pantaloni lungi.

„La noi, teritoriile cu vegetație abundentă nu se prelucrează cu substanțe chimice, pentru a distruge aceste insecte. Se emit doar unele recomandări, precum ca să fie tăiată iarba, și deja, pentru oameni, cum să se poarte atunci când ies la natură. Să poarte haine de culoare deschisă și să se inspecteze foarte des”, a precizat Victoria Burlacu. 

 

 Articole relaționate: 

Atenție, țânțarii și căpușele devin active. Insectele pot provoca encefalită și boala Lyme. Medicii recomandă să evităm parcurile și pădurile

La Galați două persoane infectate cu bacteria care provoacă boala Lyme

Un nou vaccin împotriva malariei. Eficiența acestuia i-a uimit chiar și pe oamenii de știință