Autor: Sorina Bujarov

Au mai rămas două zile în care moldovenii își pot procura polița medicală la preț redus. Până pe 17 aprilie, persoanele ce trebuie să se asigure individual își pot cumpăra polița medicală cu o reducere de 50 și chiar 75 la sută, de la toate oficiile Poşta Moldovei şi Agenţiile teritoriale ale Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Potrivit Agenției teritoriale Sud-Est a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, în primele trei luni ale acestui an, în regiunea de sud-est a țării au fost procurate 4.821 de polițe medicale, dintre care 2.378 de polițe cu o reducere de 75 la sută. Amintim că de această reducere pot beneficia doar fermierii și deținătorii de terenuri agricole, care achită pentru asigurarea medicală doar 1.014 de lei. Alți  1.510 de moldoveni, fondatori de întreprinderi individuale, arendaşi, arendatori și profesionişti liberi și-au cumpărat polița cu o reducere de 50 la sută, adică au plătit pentru asigurare doar 2.028 de lei, în loc de 4.056. În același timp, 46 de persoane au cumpărat polița medicală la preț integral.

Potrivit directorului Agenției teritoriale sud-est a CNAM, majoritatea moldovenilor își cumpără polița cu reducere la sfârșitul lunii martie, atunci când mai sunt zile numărate până expiră termenul de procurare la preț redus.

 █ De anul viitor, moldovenii care au luptat pentru independența și integritatea țării ar putea beneficia de poliță medicală gratuită 

„Au la dipoziție mai mult de trei luni de zile să își cumpere polița medicală cu reducere semnificativă, însă majoritatea vin în ultimele zile. Deja de câțiva ani persistă fenomenul acesta”, susține Eduard Cojocaru, directorului Agenției Teritoriale Sud-Est a CNAM.

În regiunea de nord-vest a țării, în primele trei luni ale acestui an, peste 6.010 persoane și-au cumpărat poliță medicală cu o reducere de 75 la sută, iar 5.867- cu o reducere de 50 la sută. În același timp, 622 de moldoveni și-au cumpărat poliță medicală la preț integral.

„Majoritatea polițelor s-au cumpărat la sfârșitul lunii martie. Atunci a fost o avalanșă foarte mare, mai ales la oficiile „Poșta Moldovei”. În luna aprilie însă foarte puțini s-au asigurat”, susține Grigore Cugal, directorul Agenţiei teritorială Nord-Vest.

În regiunea de vest a țării, până acum s-au procurat 1.165 de polițe la preț de 1.014 lei, adică cu o reducere de 75 la sută, iar peste 1.000- cu o reducere de 50 la sută. În raioanele din nord-vestul țării, până acum s-au cumpărat 3.488 de polițe la jumătate de preț și cu reducere de 75 la sută.

Amintim că au mai rămas două zile în care moldovenii își pot procura polița medicală la preț redus, din toate oficiile „Poșta Moldovei” și Agenţiile teritoriale ale Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

În acest an, polița medicală s-a scumpit cu peste 700 de lei. Reprezentanții Companiei susțin că în ultimii ani, numărul preparatelor incluse în lista medicamentelor compensate a crescut, iar din acest an, de medicamente compensate vor putea beneficia și bolnavii cu boli cronice, diabeticii, cei care suferă de boala Parkinson, precum şi cei cu epidermoliza buloasă şi mucoviscidoza.

 

 █  Articole relaționate:

Obligații de care se pot spăla pe mâini. CNAM nu se implică atunci când moldovenii asigurați au de suferit de pe urma doctorilor, deși este obligată să le apere interesele