Redactor: Irina Papuc

Testele pentru medicii străini care își doresc să muncească în sistemul de sănătate din Marea Britanie ar trebui să fie mai complicate, susțin unii specialiști, care cred că doctorii europeni nu sunt suficient de calificați ca să practice medicina în această țară.

Cercetătorii de la University College din Londra au identificat un „decalaj de performanțe” dintre absolvenții de medicină internațională și cei din Marea Britanie. Studiul relevă faptul că notele de trecere pentru examenele de intrare pentru medicii străini trebuie să fie mai mari. Totuși Asociația britanică internațională a medicilor contestă propunerea și cere un test standardizat pentru toți, scrie BBC.

Potrivit Consiliului Medical General aproximativ 1.300 de medici străini au trecut într-un an examenele de competență, care evaluează abilitățile clinice și lingvistice, dar avertizează că jumătate dintre ei n-ar fi trebuit să obțină calificarea. Consiliul examinează posibilitatea creșterii notei de trecere cu 63-76 la sută.

Chris McManus, profesor de psihologie și educație medicală a declarat că programul existent a fost soluția cea mai ușoară pe termen scurt.

„Probabil, pe termen lung ar trebui să fie organizat un examen național de calificare, dar asta e foarte greu de pus în practică", a spus el.

Umesh Prabhu, vicepreședintele Medical International British Association a declarat că va sprijini creșterea notelor de trecere, numai dacă vor exista dovezi că toți medicii au fost testați la același standard.

 Personalul medical românesc, cel mai căutat pentru a ocupa locurile vacante din Sistemul Național de Sănătate din Marea Britanie 

„Medicii din străinătate au contribuit foarte mult la Serviciul Național de Sănătate și acesta nu ar supraviețui fără contribuția lor. În plus, numărul medicilor străini care au fost ulterior concediați pe motiv că nu aveau cunoștințe suficiente este foarte mic”, a spus Prabhu, care totuși acceptă că este nevoie de modificări pentru a proteja pacienții. Asociația a ținut să atragă atenția asupra faptului că testele mai dificile pentru aceștia ar putea duce la o descreștere considerabilă a medicilor.

 Acum, în Marea Britanie activează mai mult de 95.000 de medici străini,  un sfert din numărul total.

Consiliul Național al Medicilor a anunțat după examinarea studiului că va înființa un grup de lucru care va analiza dacă examenele de competență trebuie actualizate. Totuși, verificări lingvistice mai dure pentru medicii din Europa urmează să intre în vigoare în această vară.

█  Medicii români din Marea Britanie, tratați cu ostilitate de către pacienții britanici. „Mi-au spus că românii trebuie să lucreze pe plantații, nu în cabinete stomatologice” 

Directorul executiv al Consiliului, Niall Dickson, a declarat pentru BBC că pentru unii medici străini este foarte greu să se adapteze în mediul britanic, din cauza aspectelor sociale și culturale.

„Medicii pot fi comparați cu florile. Ei nu pot să prospere imediat dacă i-ai mutat dintr-o grădină în alta. Ei au nevoie să fie sprijiniți și ajutați , iar eu nu cred că sistemul de sănătate a făcut suficient pentru ei”, a mai spus Dickson. Totuși, el a adăugat că este necesară focusarea pe doctorii britanici și pe atragerea acestora în sistem.

 

█  Articole relaționate:

Cât costă migrația lucrătorilor medicali într-o țară UE. Cifra ajunge la miliarde de dolari 

O româncă, medic anestezist în Franţa, s-a sinucis la spitalul în care lucra. Colegii invocă programul supraîncărcat al medicilor