Autor: Irina Papuc

Asigurați-vă că aveți bani în buzunar când mergeți să vă vizitați rudele în spital. Pe lângă multe alte necesități, va trebui să scoateți câțiva lei din portofel și pentru bahile. Spitalele percep taxe și pentru încălțările de unică folosință, chiar dacă instituțiile medicale sunt responsabile de măsurile sanitaro-igienice din instituție și ar trebui să le ofere gratuit.

Cu toate acestea, spitalele au decis să vândă bahilele, iar prețul acestora este diferit. De ce papucii de unică folosință care trebuie să fie asigurați de către spital sunt vândute vizitatorilor am încercat să aflăm de la fața locului. Se pare, astfel instituțiile și-au mai luat o „corvoadă” financiară de pe cap, motivând a mia oară lipsa de finanțe.

Pe lângă alimente, medicamente, cearșafuri de acasă și alte articole de igienă moldovenii trebuie să cumpere și bahile când ajung în spitalele din Moldova. Acestea nu se distribuie gratuit așa cum ar trebui să se întâmple, ci se vând, iar la eliberare se emite cec. Astfel, mii de oameni, care sunt nevoiți să ajungă în spitale contribuie din propriul buzunar la consolidarea unui buget destul de consistent. Bahilele la vânzare pare să fie decizia perfectă  - administrația spitalului nu cheltuie niciun sfanț pentru managementul infecțiilor cu sursă externă, iar oamenii se mulțumesc cu faptul că acestea nu costă o avere și nu mai reacționează.

Așa a zis nacealnicu

Stela Mogâldea a fost nevoită să achite doi lei pentru papucii anti-microbi acum o săptămână când și-a internat copilul de numai câteva luni la Institutul Mamei și Copilului. „Mi-au spus că fără ei n-am dreptul să intru în secție și că trebuie să-i cumpăr de la chioșcul din hol. Am dat doi lei”, povestește femeia, care n-a cerut explicații. Puține mămici se avântă să afle de ce ele trebuie să vină cu papucii în buzunar, din cauza stresului provocat de starea copiilor lor.

„Ne-am internat la Institutul Mamei și Copilului la miezul nopții. Femeia de serviciu m-a atenționat că ne trebuie bahile. Am cumpărat două perechi – una pentru mine și una pentru fiica mea. În total – patru lei. N-am făcut scandal, pentru că eram stresată. Am întrebat numai cine a decis că pacienții și vizitatorii trebuie să le cumpere. Mi-a spus că așa a venit ordinul de la nacealnic. Sigur că ei la miezul nopții nu stau în spital ca să-i pot întreba, așa că am renunțat”, ne-a povestit experiența sa și bloggerița Diana Guja.

  Unul din 25 de pacienți ia o infecție din spital

Fiecare spital și-a stabilit prețuri diferite pentru bahile. Spre exemplu la farmacia Institutului Oncologic perechea costă până la doi lei, însă femeile care vând ziare le pot propune la un preț chiar și mai mare.

Și la Spitalul de Urgență trebuie să cumperi papuci de unică folosință ca să poți intra în secții. Aici, pe ușile de la intrare este indicat de unde îi puteți procura. Am urmat instrucțiunile și am ajuns la farmacia spitalului. Aici farmacista ne spune că bahilele costă un leu, dacă ceri cecul atunci e 99 de bani. Angajații de aici nu văd nimic deranjant în faptul că oamenii sunt întorși înapoi din drum și sfătuiți să scoată bani din propriul buzunar pentru ele. Nimic grav – spitalul n-are bani.

„Există servicii gratuite prevăzute de poliță, dar bahilele nu sunt gratuite. De unde să ia spitalul atâția bani ca să le cumpere la toți? Trebuie să facem economie”, a argumentat cu un ton atât de firesc Ludmila Ceban, farmacista din spital. Când a văzut că am pretenții, m-a sfătuit să încerc la alt spital, unde prețurile sunt „cu mult mai mari”.

 „Am luat două perechi, pentru mine și fiul meu. Mi-au spus că ele costă 1.30 perechea. Nu mi se pare normal acest lucru, dar n-am când să mă cert și nici nu știu de la cine să cer explicații”, ne spune o tânără mămică, întoarsă înapoi de la etajul 6 din cauză că nu avea bahilele cu pricina.

Bahile? Cheltuieli nejustificate

Managerii de spitale afirmă că este vorba de cheltuieli nejustificate și că, poate, abia peste 20 de ani moldovenii vor putea încălța bahile fără să fie nevoiți să le cumpere.

„Pentru medici și pentru pacienți, atunci când este nevoie, le asigurăm gratuit. Regulamentul spitalului nu prevede obligativitatea asigurării cu bahile. Oamenii trebuie să le cumpere singuri. La noi sunt tratați 25 de mii de oameni și la fiecare rudele vin de cel puțin două ori. Consider că ar fi niște cheltuieli nejustificate”, spune Gheorghe Ciobanu, directorul Spitalului de Urgență. „Peste 20 de ani poate vom fi atât de bogați încât să le împărțim gratuit de la intrare”, a dat un pronostic destul de trist acesta. Dacă spitalul n-are bani să cheltuie, atunci poate să-i adune. Un simplu calcul arată că cel puțin 70 de mii de lei ajung anual în bugetul spitalului de pe urma acestei reguli devenite obligație pentru toți vizitatorii spitalului.

De la Institutul Oncologic nu am putut obține explicații, chiar și de genul celor devenite șablon. „Sunați la direcția juridică. Ei o vă spună”, a motivat directorul Victor Cernat și a închis rapid receptorul.

  Tot mai multe materiale medicale nesterile în instituțiile medico-sanitare din Chișinău. Cea mai mare pondere, în secțiile de obstetrică și ginecologie. Responsabilii promit să ia măsuri 

În spitalele raionale bahile nici nu se distribuie, nici nu se cer. Managerii afirmă că se descurcă perfect și fără ele.

„Dezinfectăm des suprafețele cu detergenți există regulamente care prevăd că acest lucru trebuie făcut la anumite ore. Asta e tot. Bahile au numai doctorii în secțiile cu regim strict, adică sălile de reanimare, sălile de nașteri, acolo unde vizitatorii nu au acces”, precizează Mariana Florea, directoarea spitalului raional din Cimișlia. Florea spune că nu există regulamente sanitaro-igienice care să oblige încălțarea bahilelor, din acest motiv instituția nici nu le solicită.

40 de bani perechea

Într-adevăr, atunci când merg în inspecții, specialiștii Centrului Municipal de Sănătate Publică nu verifică dacă în spital există sau nu bahile. „Aceasta nu este o cerință obligatorie, ci de recomandare. Este bine să fie, pentru că drumurile noastre sunt murdare, dar noi nu verificăm de unde sunt luate”, ne-a explicat Elena Bălan, șefa secției Controlul infecției nosocomiale din cadrul Centrului Municipal de Sănătate. Totuși, Bălan nu a putut să ne spună dacă spitalele își  respectă sau nu obligațiile de păstrare a condițiilor sanitaro-igienice având în vedere că depind de resurse din exterior.

Și dacă în spitalele de stat nu există regulă din lipsă de bani, atunci clinicile private au totul pus la punct. Și, oarecum banal, 100 de mii de perechi de bahile pe an nu constituie un buget atât de mare. Directorul unei clinici private explică și de ce. „Noi înregistrăm zilnic aproximativ 900 de vizitatori. Anul trecut am procurat 100 de mii de bahile. Prețul depinde de contract, dacă volumul este mai mare atunci perechea de bahile poate ajunge la 40 de bani, dacă volumul contractului este neînsemnat, atunci perechea poate ajunge la 80 de bani sau aproape un leu”, explică Valeriu Oglindă, directorul clinicii Sancos. El afirmă că cheltuielile nu sunt atât de mari, mai ales dacă vrei să convingi prin calitate și seriozitate.

Desigur, bahilele de la intrare nu înseamnă neapărat medicină de calitate, dar o gestionare corectă a banilor permite ca acest lucru să fie posibil, ne mai asigură directorul. 20 de ani, se pare, e prea mult pentru ca managerii de spitale sa învețe să gestioneze banii corect, astfel ca oamenii să nu simtă de fiecare dată când ajung la doctor că sunt furați.

 

 

 

 

 

  Articole relaționate:

FOTOREPORTAJ// Excursie urât mirositoare. Veceurile spitalelor din Moldova sunt mizerabile, fără hârtie igienică și săpun 

Dezinfectează seringile în spirt şi le folosesc de mai multe ori, pe propriul risc. Bolnavii de diabet dependenți de insulină din Moldova își pun în pericol propria sănătate, din lipsă de bani